A munkások helyett homoszexuálisok és bevándorlók

2021. március 02. 06:59

Célcsoportot váltott a baloldal.

2021. március 02. 06:59
Chvála Márton
Vasárnap

„Marcuse szerint csak az képes forradalmi cselekvésre, aki az adott társadalom normáin kívül esik, vagyis érdeke, hogy az aktuális kultúra megsemmisüljön. Ezek szerinte az etnikai, vallási, szexuális kisebbségek.

Azonban mivel ezek az elemek, Marcuse szerint a »társadalmon kívül« helyezkednek el, a kultúra megváltoztatására, vagyis a Gramsci-féle metapolitikára nincs lehetőségük. Ezenkívül hiába forradalmi az oppozíciójuk, ha ők ezt maguktól nem ismerik fel, illetve kell valaki, aki irányba tereli őket. Ezért egy »forradalmi élcsapatra« is szükség van, aki az »elnyomottak szószólója lesz« a metapolitikát megvalósítva. Szerinte ilyen potenciális forradalmárrá bárki változhat, csak ki kell illeszkednie a társadalomból. Az »Esszé a felszabadításról« című művében fogalmazza meg a »nagy elutasítás« gondolatát, amely egy a társadalomból kiileszkedett ellenkultúrát kíván létrehozni.

A forradalmi élcsapatra remek alapanyagot látott az akkori diákságban – akikkel mint említettük jó viszonyt ápolt – ugyanis a korszak Woodstock nemzedéke, a beat-, hippi-, punkmozgalom, a drogfogyasztás és a szexuális szabadosság jól megtestesítette a társadalomból való kiilleszkedést és a kulturális normákkal való szembenállást.

Miután a diákság ezekkel az »értékekkel« felvértezve kezdi meg életét, és egy-egy értelmiségi pályán elhelyezkedve, elkezdheti a jelenlegi rendszer átalakítását is. A Gramsci-féle metapolitika itt is érvényesül, miszerint egy ellenkultúra megjelenik, és lebontva az addigi társadalmi korlátokat, teret enged egy új embertípus és egy új társadalom felépülésének. Gramsci azt jósolta, hogy három generációnyi idő elég lesz a kulturális átalakításhoz. Korunk tendenciáit figyelembe véve a becslése igen pontosnak bizonyult…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2021. március 02. 10:04
Az a gyökér Jakab meg még a proliknál és a melósoknál tart... :D
alex44
2021. március 02. 08:55
hát bakker, egyik célcsoport jobb mint a másik, homoszexuálisok és bevándorlók.
annamanna
2021. március 02. 07:58
Buzik, baloldal, Chvála Márton.... mindez egy eresztény újságban. A kereszténységhez természetesen ennek a szövegnek semmi köze. Ha a sátán magáról prédikál, vajon miről fog szólni a mise? Sátán, sátán, sátán, sátán, sátán, sátán..... azt mindegy, mi a "körítés", és azt mondja a sátán, hogy a sátán rossz vagy jó, az a lényeg, hogy a téma ő maga legyen és ne az Isten. Chvála témája a Sátán. Mindegy, hogy azt állítja róla, hogy rossz vagy jó, az a lényeg, hogy a mocsokról, a sötétségről, a szennyről, a piszkos, alávaló, aljas, förtelmes dolgokról, a BŰNRŐL beszélhessen, mert az Istenről nem tud és nem is akar! Íme, az eresztény evangélium, melynek tárgya a sátán!
Fekete Ló
2021. március 02. 07:08
igen, először a munkások, aztán a nemzetiségek (Trianon), a feketék, aztán mindenki, akivel fel lehet borítani az adott rendet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!