Donald Trump különös esete a szólásszabadsággal

2021. január 17. 16:23

Az új online platformok alapjaiban rajzolták át a nyilvánosság szerkezetét.

2021. január 17. 16:23
Török Bernát
Telex

„Világszerte éleződik a társadalmi vita a közösségi média nyilvánosságban betöltött szerepével kapcsolatban, miután az amerikai törvényhozás épületének ostroma után a Trump elnököt egyébként is egyre gyakrabban moderáló online platformok rendkívüli lépésre szánták el magukat, és letiltották felületeikről a pár napig még hivatalban lévő államfőt. A Facebook és a YouTube egyelőre időlegesen függesztette fel Trump fiókjának működését, míg a Twitter végleg száműzte felhasználói közül. Ezek a lépések láncreakciót indítottak el, a szolgáltatók azóta sorra zárják be a Trump üzeneteit közvetítő egyéb fiókokat is. Ez eleinte az elnök közvetlen munkatársait, majd közeli szövetségeseit jelentette, de a sor vége egyelőre nem látszik.

A közösségi média működésének társadalmi hatásairól már eddig is élénk vita zajlott. A tét ugyanis nagy: az új online platformok alapjaiban rajzolták át a nyilvánosság szerkezetét, döntő hatást gyakorolva a társadalmi párbeszéd alakulására. Eddig jobbára a folyamatok kibontakozásának megfigyelése és megértése volt a fókuszban, de most érezhetően eljött a következmények kezelésének ideje. Nem csak a tét, a kihívás is nagy. A közösségi média szerepe olyan sokrétű a társadalmi kommunikációban, hogy a különböző funkciók és hatások pontos azonosítása is komoly feladvány, nem beszélve azok kezeléséről. Az alábbiakban a szólásszabadságból fakadó néhány alapvetést veszek számba, amellett érvelve, hogy a közösségi média a vele kapcsolatos súlyos kihívások ellenére fontos demokratikus potenciállal bír, és ennek megőrzése érdekében nem engedhetjük, hogy a társadalmi párbeszéd döntőbírójává váljon”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2021. január 17. 21:39
Nekünk itt jobb az hogy az amerikai "demokraták" kimutatják a foguk fehérjét ( vicsorognak). Feltéve, hogy nem válnak MOSZKV ává. (Moscow).
mokány
2021. január 17. 21:35
Breking NEWs : Akinek nincs ideje a 37 percre, az utolsó 10 perc a lényeg
mokány
2021. január 17. 21:28
BREKING NEWS: A you tube - on " egy újságíró New York - ból. A zavargók célja sikerrel járt a Kapitóliumnál, megakdályozták, hogy a képviselők foglalkozzanak a választási csalásokkal. Az antfa és a balosok összejátszottak ennek érdekében.
Menhetten
2021. január 17. 21:25
Hála Istennek az amerikai immunrendszer kiköpte ezt a férget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!