Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A bevezetett általános gyülekezési tilalom indokolatlan volt tavasszal is, és most is az

2021. január 31. 15:45

Csak olyan mértékben szabad az állampolgárok jogait korlátozni, ami a veszély elhárításához feltétlenül szükséges.

2021. január 31. 15:45
TASZ
Facebook

„A koronavírus-járványra hivatkozva bevezetett általános gyülekezési tilalom indokolatlan volt tavasszal is, és most is az. A veszélyhelyzet ugyanis nem jogon kívüli állapot, álságos arra hivatkozni, hogy a járványkezelés minden alapvető jogot felülír. Valójában ilyenkor is csak olyan mértékben szabad az állampolgárok jogait korlátozni, ami a veszély elhárításához feltétlenül szükséges. Márpedig a felelős polgárok képesek a járványügyi intézkedések betartásával, egészségügyi kockázatok nélkül is gyülekezni, tiltakozni a kormányzati intézkedésekkel szemben. A tavalyi Clark Ádám téri autós tiltakozásoknak például nyilvánvalóan nem volt járványügyi kockázata, hiszen a résztvevők zárt autójukban ülve nyilvánították ki véleményüket.

A vendéglátóhelyek kényszerű bezárása számos vállalkozót és munkavállalót hozott lehetetlen helyzetbe, amit tetéz, hogy az állam nem törődik azzal, hogy megfelelően kártalanítsa őket. A tiltás ellenére újranyitó vendéglátósoknak azonban szinte bizonyosan súlyos büntetésekkel kell szembenézniük emiatt.

Akik a szabad véleménynyilvánítás jogával úgy kívánnak élni, az elégedetlenségüket úgy akarják kifejezni, hogy tüntetésen vesznek részt, azoknak vállalniuk kell az általános gyülekezési tilalom megszegésének következményeit, nem kerülhetik meg arra hivatkozva, hogy véletlenül jártak az előre meghirdetett esemény helyszínén. Ha eljárás indul ellenük, abban megpróbálhatják érvényre juttatni, hogy a gyülekezés tiltása az alapvető jogaik gyakorlását lehetetleníti el. Tavaly a mintabeadványaink segítségével számos dudálós tüntetőnek segítettünk és sikerült jelentősen mérsékelni a rájuk kiszabott büntetés mértékét. Ha valakit a békés véleménynyilvánítása miatt ér szankció, jogsegélyszolgálatunk most is rendelkezésére áll [email protected]

Amíg a kormány nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy az emberek tisztán lássanak a járvánnyal és a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban, cserébe viszont még a véleménynyilvánítás lehetőségét is durván korlátozza, fokozott türelmet kell tanúsítania a hasonló megmozdulásokkal szemben. Ilyen helyzetekben a rendőrség akkor jár el arányosan, ha nem feloszlatja a gyűlést, hanem lépéseket tesz annak biztonságos lebonyolítása érdekében (maszkviselés, távolságtartás betartásának előmozdítása).”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2021. február 02. 15:03
csak az ilyenkor szokásos megszólalásom ejtem meg. gyülekezzetek, lehetőleg 2,5 mm-re egymástól és el ne távozzatok addig míg csomagolva bérmentve meg nem kaptátok a vírust taszfejűek!
Vén Csataló
2021. február 01. 12:16
Majd pont egy ilyen libsi gittegylet fogja itt megmondani, hogy mikor, mit, hogyan tehet a kormány.
Vén Csataló
2021. február 01. 12:15
Kurvára nem számít a véleményetek.
glindorph
2021. február 01. 11:12
Takarodjatok tüntetni emiatt nyugat-európába, ahol ugyanilyen vagy ennek sokkal szigorúbb korlátozások vannak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!