Thatcher figyelmeztetése

2020. december 29. 15:04

Mit tanult az EU a Brexitből? – adja magát a kérdés az átmeneti időszak lejártának közeledtével, és a válasz sem túl bonyolult: semmit.

2020. december 29. 15:04
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Volt négy évük az uniós intézmények vezetőinek következtetéseket levonniuk abból, hogy az Egyesült Királyság lakóinak többsége úgy döntött, jobb lesz az élet az unión kívül. A demokratikus népszavazáson véleményt mondó britek osztályrésze támadás és megvetés lett az unióban diktáló liberális elitek részéről. Ismét meghallgathattuk – ahogy azóta nem egyszer –, hogy a népakarat csak akkor kívánatos, ha „megfelelő”, minden egyéb, a liberálisok számára kínos esetben hirtelen felmerül, hogy hát mégse lehet a fontos döntéseket csak úgy az emberekre hagyni. Tudják is ők, mi a jó nekik! Akik nem a választókat gyalázták, azok sötét erők munkáját kezdték keresni: biztos az oroszok avatkoztak be, meg úgy általában a gonosz populisták csavarták el az emberek fejét. Mellékes, hogy George Soros vagyonokat költött a maradáspárti kampányra, sőt még abba is komoly összegeket ölt, hogy megpróbálja felülírni a népszavazás eredményét, és újabb referendumot követeljen.

Az év végéhez közeledve nem úgy látszik, hogy a Brüsszelben levont következtetések bármelyike is az lenne, hogy veszélyes túltolni a központosítást és lábbal tiporni a szuverenitást. Épp ellenkezőleg. Pedig igazán nem lehet azt mondani, hogy a britek nem szóltak időben.

Margaret Thatcher – akinek tanácsos volt odafigyelni a szavára – már 1988-ban, nagy hatású bruges-i beszédében óva intett az integráció további elmélyítésétől. Emlékeztetett: Európát nem a római szerződés teremtette, az európai eszme pedig nem valamely csoport vagy intézmény tulajdona. Az európai közösség minden tagjának sajátja, és minden tagjának hagyományait és törekvéseit tükröznie kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2020. december 30. 00:46
A britek tudják, hogy az EU rossz. Viszont arra is rájöttek, hogy az EU-n kívül még rosszabb nekik.
olajfa1
2020. december 29. 18:02
Margaret Thatcher nagyon előrelátó volt! Az egyik legjobb miniszterelnöke volt Angliának! Ebben is megmondta a tutit és ami a legrettenetesebb... PONTOSAN LÁTTA A JÖVŐT! ÉS AZ EU AGRESSZIÓJÁT!.. Az EU igazi komcsi önkritikát gyakorolt a BREXIT ügyben... vagyis " VEGYÉK TUDOMÁSUL, MOST ÖNKRITIKÁT GYAKOROLOK! VEGYÉK TUDOMÁSUL, AKKOR IS ÖNÖK AZ HIBÁSAK!"
aleb19
2020. december 29. 17:18
angolok angolosan tavoztak az eu birodalombol...annyike
Google
2020. december 29. 16:44
Azok, akik a nagy kozpontositas hivei, itthon miert hisznek az onkormanyzatisagban, csak azt nem ertem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!