Szivarfüstös hátsó szobákban

2020. december 06. 07:35

A politika az ellenzék ellentéte: a politika felelősség.

2020. december 06. 07:35
Brém-Nagy Ferenc
Magyar Hírlap

„Egyszer egy ismerősöm azt mondta, a szivar a depresszió ellentéte: a depresszió rossz. Ennek analógiájára, az utóbbi hónapokat elnézve azt mondhatjuk, a politika az ellenzék ellentéte: a politika felelősség.

Napok óta folyton eszembe jutnak a Momentum elnökének szavai, amelyeket Fekete-Győr András a Face­book-oldalán tett közzé, hogy aztán megjelenjenek-elhangozzanak a szabadságában magát éppen megroppantottnak érző és/vagy mutató magyar médiavilág számtalan orgánumában, felületén és adásában. Ezek szerint, idézem: »Az ellenzék közös jelöltjeit nem szivarfüstös hátsó szobákban, hanem a választók bevonásával kell demokratikusan kiválasztani.« Azért érdemes figyelni a demagóg mondatokra, mert síkká laposítják a térbeli világot, egyszerűnek láttatják a létezést, annak összes, sok szállal összefűződő, rengeteg árnyalattal és olvasattal bíró aspektusát. Mit lehet kezdeni egy fiatal párt ifjú elnökének ezzel a kijelentésével?

Beszélhetnénk talán a szivar alapját jelentő növényről. Javasolhatnám, olvasson Mikszáthot, itt-ott rátalálhat passzusokra dohányról, dohánytermesztési jogról. Felidézhetnék régi, nyírségi dohányföldeket, a harmatot a roppanva törő, puha leveleken, a ragacsos, barna-fekete dohányzsírt, az ízét a szájban, ami a kézbe fogott zsíros kenyérről került oda, és aki érezte egyszer mély, átható keserűségét, az sosem felejti el; meg hodályokat, szalmán ülő, szapora kézzel dohányt fűző asszonyok nevetős, pajkos beszélgetését, azt, ahogyan az építmények lassan megteltek pórékkal, majd hónapok alatt lassan megszáradtak a levegőn, nyers, éles illatuk lekerekedett, megpuhult, hogy késő ősszel aztán lehessen csomózni és leadni.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Google
2020. december 06. 13:13
Buta a Fegyor, de ezt ki nem tudta rola? A dohanyosok kint vagy egy csak nekik fenntartott helyisegben dohanyozhatnak, ma mar nem mergezhetik a nemdohanyosokat csakugy. Joerzes kerdese. Fegyorke csak a Bangone-fele kurvaeros kep es a sajat butasaga kedveert irja le azt, amit ir. Buta volt es buta marad ez a fiu. De az olimpiai almainkat szetfoszlatta, legyen hozza kegyes az eg!
szürkeSzarvas
2020. december 06. 08:45
A Fegyőrt meg a MaciLaci "esti egyetemen" a korozslalyosoknak kommunizmust tanito Haris Éva "tanitotta ki",valoszinűleg ő intezte a "kiválasztását" is a pedigrés,megyei elsőtitkár,bankár "vérvonalból" is. Pfejjjj. :)
Moslékzabáló
2020. december 06. 08:19
Fekete-Győr csak viccelt: jobban tudja, mint itt bárki, hogy a magukat demokratikusnak hazudó pártok vezetői fognak mutyizni arról, hogy melyik párt hol és hány jelöltet állíthat majd. Remélem, nagy kedvencük, Bíró kap még egy esélyt...
Kormánypárti1
2020. december 06. 08:12
Bizony "nem szivarfüstös hátsó szobákban" ! Az önmagában nem írja le kellőképpen a miliőt, mert ahol az ellenzéki jelölteket engedélyezik, ott van jócskán wiski gőz is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!