Különleges jogrendek itthon és Ausztriában

2020. december 03. 16:36

Érdekes, hogy Magyarországgal ellentétben Ausztriában nem szabályozzák a különleges jogrendet, míg nálunk szigorúan rögzítettek ennek feltételei.

2020. december 03. 16:36
Ivanov Judit Leila
Metszet

„Magyarország Alaptörvénye tartalmazza a különleges jogrend hazai szabályrendszerét. Az Országgyűlés a képviselők kétharmadának szavazatával kap jogosultságot a különleges jogrend típusainak kihirdetésére, amely alkotmányozó többséget is jelent. A kivételes hatalom jogi lényege a jogállamot fenyegető jelentős veszéllyel szembeni mihamarabbi fellépés, adott esetben az Alaptörvényben garantált alapjogok egy részének korlátozásával, egyidejűleg a megfelelő alkotmányos garanciák biztosításával. Pontosan meg kell határozni a kezdetét és a végét, eljárásait, terjedelmét, amit a végrehajtó hatalom nem léphet át. Rögzíteni kell, hogy milyen állapotok, események bekövetkezése okán hirdetik ki és amennyiben az megszűnik, akkor megszűnik a kivételes hatalom gyakorlásának jogalapja is.

Hat típusát különböztetjük meg: rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, váratlan támadás, terrorveszélyhelyzet, veszélyhelyzet.

(...)

Ausztriában eltérő a helyzet, mint Magyarországon, ott ugyanis lényegében nem szabályozzák a különleges jogrendet. Mindez annak tudható be, hogy szemben mondjuk Magyarországgal, Németországgal vagy Spanyolországgal, Ausztria nem tartozik a több évtizeden át diktatúrát megélt államok közé, így az alkotmányozók nem érezhették szükségét annak, hogy részletes szabályokkal kössék meg a hatalom kezét a rendkívüli helyzetekben.

A különleges jogrend esetkörei kapcsán Ausztria alkotmánya néhány egymástól különálló rendelkezést tartalmaz, amelyek nincsenek egységes fejezetbe rendezve. Az osztrák jog négy olyan szituációt ismer, amely a különleges jogrend jellemzőivel rendelkezik, ezek közül hárommal kapcsolatban tartalmaz rendelkezést az alkotmány. Ez a négy esetkör a következő helyzetekre vonatkozik: háborús helyzet, felkelés és lázadás, katasztrófák, ellátáshiány.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2020. december 05. 08:23
Jurova asszony nem vizsgálja? Érdekes.
civis72
2020. december 04. 08:30
Érdekes az is hogy a nagyon európai Belgiumban simán rátörnek az emberekre magánlakásokban a rendőrök , mert négy főnél többen vannak.. ....ez a fasiszta Magyarországon elképzelhetetlen
night watch
2020. december 03. 23:50
Ausztriában 1945 óta - sőt, már az Anschluss óta - különleges jogrend van. Ott több évi börtönt kaphatsz például azért, mert többedmagaddal, mondjuk hármasban énekelsz egy erdőben.
duzur
2020. december 03. 18:50
Ausztriában támadhatók és egyfolytában támadják is az alkotmány- és egyéb jogászok, a soronkivül meghozott -szükségessé vált- rendeleteket és bizony már többször vissza is kellett vonni a kormánynak ilyeneket. De már olyan is volt, hogy kiszabott büntetéseket kellett visszafizetni. Sehol se irígylendök mostanság, a döntéshozók...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!