Boldog queerácsonyt!

2020. december 05. 16:17

Már idehaza is létezik egy bizonyos gondolkodásmód, amely össze akarja házasítani a kereszténységet a queer vonalával.

2020. december 05. 16:17
Gável András
Vasarnap.hu

„A queer kifejezést sokszor használják az LMBTQ+-közösség leírására, mert az összes betűt magába foglalja. Létezik a világban, és már idehaza is egy bizonyos gondolkodásmód, amely össze akarja házasítani a kereszténységet a queer vonalával. Ennek alátámasztására megjelentek az elfogadás tanának teológiai doktorai, akik (látszólagos) tudományossággal, a Biblia örök kijelentéseire támaszkodva hirdetik, terjesztik egyedi, mégis kereszténynek beállított nézeteiket. Legutóbb, meglepő módon, a National Geographic decemberi számában jelent meg írás ebben a témában...

»A queerteológia újfajta perspektíva. A Bibliát az LMBT-lét szempontjából közelíti, így kutatja fel a bibliai szövegben az elhallgatott hangokat« – fejtegeti a lapban Gyárfás Judit, a Wesley János Lelkészképző Főiskola teológia-lelkész szakos hallgatója, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkészi munkatársa.

Gyárfás kezdetben melegjogi aktivistaként írt cikkeket. »A nagy fordulat négy éve jött el, amikor a református közösségben felnőtt, hívő Judit kijutott a Keresztény LMBT Csoportok Európai Fórumára, a svédországi Göteborgba« – olvasható a National Geographic decemberi számának »Két részem eggyé vált« című cikkében, amely szerint nemcsak a meleg, de a heteroszexuális hívőnek is újfajta szemléletet adhat a queerteológia.

A teológushallgató megvallja, hogy a benne lévő két rész eggyé vált, amikor találkozni látta a vallást és a melegaktivizmust. Mindez azóta felvállaltan a küldetése lett. Ebben segítették a lelkészképzőn szerzett tanulmányai, amelyekben a kereszténység kéz a kézben haladt a genderrel és a queer vonallal.

Gyárfás Judit Perintfalvi Rita »feminista teológust« tekinti mesterének és példaképének, aki szerint a Bibliát nem lehet csupán ókori szövegnek tekinteni, és szó szerinti, fundamentalista módon értelmezni. »Ahhoz, hogy a modern kor emberét is meg tudja szólítani a Biblia, olyan modern elemzési módszereket érdemes alkalmazni, amelyek képesek a bibliai szövegeket megszabadítani az ókori keretekből és a kulturális normákból fakadó, a szövegekre rátelepedő erőszak-potenciáltól« – osztja meg egyedi nézeteit a »katolikus teológia doktora, a Grazi Egyetem Katolikus Fakultásának tanára«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. december 07. 06:47
Számomra totál értelmetlen és fölösleges ilyen hülyeségeket akár még csak elolvasni is. Persze minden időkben voltak "ilyenféle idiotizmusok", amióta Jézus Krisztus e Világra közénk jött, de az IGAZI kereszténység minden hatökörséget túlélt. Ezt a baromságot is túl fogja.
adonyi29
2020. december 06. 16:38
Ennek az idézetnek így nem sok értelme van. Egyébként a szerző mit gondol a melegekről?
Rasdi
2020. december 06. 14:50
(folyt.): ... megjelentek a világi érdekekhez történő illeszkedések. Ezek aztán kisebb-nagyobb mértékben akár napjainkig is kimutathatók. Még ha nem is olyan intenzitással, mint a reformáció-ellenreformáció több évszázados időszakának idején.
karaulu
2020. december 06. 08:42
Végig kell olvasni az eredeti cikket, a végén van a lényeg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!