Atomizálódunk

2020. december 28. 20:12

Miért éppen mi, magyarok?

2020. december 28. 20:12
Ujlaky István
Népszava

„Nemrégiben érdekes adatokat közölt az ÉS-ben, az Europian Social Survey kutatásai alapján Gábor György és Vásárhelyi Mária, a Miért pont az SZFE? című írásában. Eszerint azoknak az aránya, akik nagyon ritkán találkoznak rokonaikkal és barátaikkal, a felnőtt lakosságnak Ausztriában 10, Franciaországban 5, Belgiumban 6, Németországban 7 százalékát teszi ki. Magyarországon ez az arány 39 százalék, a legmagasabb Európában. Még a hazánkéhoz történelmében, kultúrájában vagy jelen állapotában leginkább hasonló Lengyelországban is csak 21 százalék.

 

Vajon van-e összefüggés aközött, hogy a lengyelek és magyarok a leginkább individualizálódottak, egyúttal a nyugati demokratikus modelltől leginkább elfordult országok az Unióban? Valószínűleg igen. És melyik az ok, melyik az okozat? Egy személyi hatalomnak könnyebb egy atomizálódott társadalom nyakára ülnie. De megfordítva is: a nem kormánypárti civil szervezetek, kisegyházak megbélyegzése, a vezér-apafigurához igazodás kényszere erősítheti is ezt a folyamatot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugán
2020. december 31. 08:32
Szerintem az adat előbb volt meg, mint a statisztikai merítés. Sőt a magyarázat még előbb volt meg. Baloldal születése tévedés, az életük meg hazugság. Ennyi és lépjünk!
konfucius
2020. december 29. 19:24
Kis tündérem, lehet, hogy ti atomizálódtok, de épp ma délután beszélgettünk pár vadidegen emberrel a Csóványos tövében, kellemesen, kedélyesen, ráérősen. Akivel nem lehetett szót váltani, azok a maszkellenző, a "magyart" temető, az "összefogás" bénázásain és a saját teszetoszaságukon kesergő tajparasztok voltak a kismarosi állomáson. Szóval köszi, mi jól megvagyunk. '22-ben újabb rendes kormányt választunk, nektek is, szívesen.
józan paraszti ész
2020. december 29. 13:47
Ez azért félrevezető,mert a nyugati országokban az embereknek már sem rokonai sem barátai nincsenek. Egyébként is ordas nagy hazugság az egész.
cutcopy
2020. december 29. 11:45
Adatok az ÉS-ben, haha.. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!