Szüljék meg, hogy el lehessen temetni?

2020. október 31. 18:53

Amit a lengyel katolikus egyház évek óta művel, az számomra köszönőviszonyban sincsen azzal, amit én az evangéliumokból kiolvasok.

2020. október 31. 18:53
Perintfalvi Rita
Perintfalvi Rita
Facebook

„SZÜLJÉK MEG, HOGY EL LEHESSEN TEMETNI???

Jarosław Kaczyński szerint az életképtelen magzatoknak is meg kell születniük Lengyelországban, hogy megkeresztelhessék őket, nevet kaphassanak és eltemethessék őket. Most tudom, hogy ezzel megint magamra rántom a neonácikat, meg a vallási fundamentalistákat / fanatikusokat ill. a fociultrákat – de akkor is elmondom, amit éppen katolikus teológusként gondolok a témában.

Amit a lengyel katolikus egyház évek óta művel a nő esélyegyenlőség, az LMBT-emberek egyenlőségének lerombolása terén, az számomra köszönőviszonyban sincsen azzal az ideállal, amit én az evangéliumokból kiolvasok. Nem tudom összeegyeztetni azzal sem, amikor Jézusra figyelek. Sőt még akkor is problémáim adódnak, ha Ferenc pápa gondolatai által inspirálódom. Akkor itt valami gond csak van, nem?

Egyre inkább úgy érzem, hogy a lengyel katolikus egyház politikai szereplőként pozícionálja magát, egészen napi szinten akar beleavatkozni az aktuálpolitikai döntésekbe. És bizony eddig úgy tűnik, hogy sikeresen. Csakhogy! Ezzel pont elveszíti azt, hogy erkölcsi autoritásként, az aktuálpolitika kicsinyes és önérdekű hatalomérvényesítési kényszerén felülemelkedve valami egyetemeset képviseljen. Valami olyasmit, ami minden embert inspirálhat, de soha nem kötelezhet! Ilyen ugyanis nincsen, a vallások egy partikuláris etikát képviselnek, ami csak híveikre lehet kötelező. Bár híveik véleményére sem ártana odafigyelni a lengyel egyházfiaknak, mert ott is vannak feminista teológusnők, akik szerintem most ugyanúgy lázadnak, mint nem-hívő társnőik.

Mélységesen egyetértek Jürgen Habermas azon gondolatával, hogy csak a szekuláris állam képes megvédeni állampolgárait attól, hogy bármilyen vallás rákényszerítse a maga partikuláris etikáját az egész társadalomra ill. hogy a vallások egymás ellen forduljanak és kikaparják egymás szemét. Ez utóbbi eset persze kevésbé jellemző a többségileg katolikus Lengyelországban, de mégis könnyen válhat pl. az antiszemitizmus melegágyává. Vagyis csak egy olyan állam, ami világnézetileg semleges, képes megteremteni a valódi vallási szabadságot. Hiszen a vallások – saját hatalmi törekvéseik révén – legfőképpen egymás ellenségei. Ezért mindig dominanciára törekszenek. ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leo3
2020. november 02. 20:17
Kedves Rita! Ezek szerint ön nem olvasta sem az evangéliumokat, sem pedig a Bibliát a maga egészében, ha ugyanis olvasta volna, akkor tudná, hogy az emberi élet mindenek fölött való, és senkinek nincs joga elpusztítani!
syphax
2020. november 02. 17:00
"..köszönőviszonyban sincsen azzal, amit én az evangéliumokból kiolvasok." EZ AZÉRT VAN--KISANYÁM--MERT PRIMITIV-BUTA LOTYÓ VAGY. SAJNOS.
Krupp Skya
2020. november 02. 06:14
Igazed van, ha nem szülsz nem kell utánad temetni, csak előtted.
Fregoli
2020. november 01. 17:32
"Csak a szekuláris állam képes megvédeni állampolgárait attól, hogy bármilyen vallás rákényszerítse a maga partikuláris etikáját az egész társadalomra"... Lófaszt vagy te hívő, nyuszika...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!