A mítosz születése

2020. július 27. 14:53

Itt és most, velünk születik egy új legenda: az Index című kiadvány halálának mítosza.

2020. július 27. 14:53
Aristo
Pesti Srácok.hu

„Alapvetően roppant keveset tudunk a mítoszok születéséről, eredetük az íratlan történelem távolába vész. Homéroszról például nem tudjuk, élt-e egyáltalán, csak az tűnik biztosnak, hogy vak volt. Most azonban, egy röpke pillanatra betekinthetünk e folyamatba, hiszen, itt és most, velünk születik egy új legenda: az Index című kiadvány halálának mítosza.

A mítoszképzés megértésében nagy segítségünkre van, hogy – a legtöbb mítosszal ellentétben – ismerjük a keletkezés körülményeit és azokat az eseményeket, melyek elindították. Vegyük először ezeket szemügyre, de csak röviden, mert mindenki unalomig ismeri őket.

A kiadvány évek óta lejtmenetben van. Ennek kezdete visszanyúlik arra az időre, mikor a „régiek” közül néhányan felmondtak. Ez ellentmondásos hatást gyakorolt az eredményekre, például Tóta W felmondása sokat segített, de nem tudta kompenzálni Uj Péter távozását. A bevételek és az olvasottság megfeleződött, előretört a konkurencia (444.hu, 24.hu, hvg.hu stb.), a működési költségek magasak voltak a bevételekhez képest; egyszóval baj lett. Igen sok pénz, milliárdos összegek, forognak kockán. Ebben a helyzetben, ahogyan az szokás, a menedzsmentnek ötletei támadtak, melyeket a szerkesztőség, beképzelt hülyeségből, rendszeresen elutasított, sőt, még nekik állt följebb, holott – minden bizonnyal – ők dolgoztak rosszul, az olvasottság csökkenése legalábbis ezt bizonyítja.

Végül, mindenféle kalamajkák után, kirúgták az eszelős tekintetű Dull Szabolcs főszerkesztőt, mindezek hatására pedig – most úgy tűnik – a függetlenobjektív szerkesztőség kollektív harakirit követett el, és felmondott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2020. július 27. 20:45
ez is úgy alakul mint a tévészékház ostrom legendája... sok dékásnyugger , és belpesti-momentumos takony fejében Orbán személyesen dobálta a molotov-koktélokat a békés rendőrökre
koronaszepe
2020. július 27. 19:23
Valahogy mindig a piacvezetők kerülnek lejtmenetbe a NER-ben... Mítosz születik, igen.
legkisebbek közül
2020. július 27. 17:23
Valahogy az igazság éget, az kellemetlen tud lenni, inkább amortizálni, megvezetni próbálnak adott szándékok, ahelyett, hogy gerincesen bemutatnák a valóságot, igazságot, olyan gerinccel, amit akár Stumpf András (Válasz Online) vagy az Index közel 90 dolgozója felmutatott.
legkisebbek közül
2020. július 27. 17:16
(javítom magam: Az Index utolsó időszakának története - Válasz Online, Stumpf András)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!