Nagypéntek örömhíre

2020. április 10. 16:02

„Kényszer-lelkigyakorlatra” hív az Úr most, nem szétszóródásra.

2020. április 10. 16:02
Kovács Zoltán
Kovács Zoltán
Magyar Kurír

„Itália lakóit 1348-ban pestisjárvány tizedelte. Boccaccio Dekameron című műve életszerű történetet tár az olvasói elé: hogyan határozza el ekkor tíz fiatal a firenzei Santa Maria Novella-templomban, hogy e vészhelyzetben a világtól messze vonulva egymás szórakoztatásával tölti az időt. Az ott elhangzó történetek az irónia, a testiség, a humor minden figyelmet magával ragadó, könnyed stílusában teszik mérlegre az akkori emberek szokásait, gondolkodását, életét. De mondjuk ki: nem más ez, mint önfeledt menekülés a bajok és a szenvedők elől. A naphosszat a virtuális világba fulladó figyelem ma is sokak számára felületes »megoldás« a mostani bajokra. De ez volna a mi utunk is?

Ma, 2020-ban, amikor – ki gondolta volna még néhány hónappal ezelőtt? – egy másik járvány söpör végig nem csupán Itálián, hanem immár az egész világon, szintén felmerül a kérdés: mivel töltjük a kényszerűségből is keletkező szabad időnket, hogyan ismerjük fel otthonainkba visszavonulva az Úr hangját? Vajon ezen az áldatlan helyzeten is lehet áldás, ez a sokszor idegtépő bizonytalanság is megtelhet kegyelemmel, és Istennel megélt időszakká válhat? Reneszánsz kori ifjak módjára töltjük a járvány sújtotta időszakot, vagy összeszedve magunkat, aggódó figyelmünket, csapongó érzelmeinket, mégiscsak próbálunk a lényegre összpontosítani? Mi nem túlélni, hanem Krisztussal megélni akarjuk a jelen helyzetet. 

»Kényszer-lelkigyakorlatra« hív az Úr most, nem szétszóródásra. Távolságtartásra, de nem elszigetelődésre. Termékeny csöndre, de nem idegtépő hallgatásra.

Nem vég nélküli búfelejtő novellázgatásra, és nem is egymást elbizonytalanító, elkedvetlenítő pletykálkodásra, hanem istenkapcsolatunkban valódi gyógyulást hozó imára. A kereszt titka által az Úrral való találkozásra. És a kereszt alatt égi Édesanyánkkal való csendes együttlétre. Ahogy ma gyakran mondjuk: »minőségi időre«, melyet most Istennel és a Szűzanyával is töltünk az elcsendesedés megszentelt perceiben, óráiban. Most nekünk is »ott a helyünk«, velük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. április 10. 19:17
A Decameron magaskultúra a mai tömegszórakoztatáshoz képest.
balbako_
2020. április 10. 16:39
Furcsa, de tévén keresztül is lehet misét hallgatni, azon részt venni. Mi ezt tettük ma.
péterx
2020. április 10. 16:30
Kovács Zoltán rektor úr szép és találó gondolatai minden nyitott szívű, jószándékú embernek adhatnak pozitív indítást e kemény járvány-megpróbáltatás elviselésére. A Krisztussal való személyes / Szentlelkes /, eleven kapcsolat erőt a: leleményessé tesz a szeretetben, a rászorultak támogatásában, a felelősségteljes-okos egyéni magatartás megvalósításában.
3M..
2020. április 10. 16:05
Láttam hét szép, kövér tehenet. Aztán láttam hét nagyon sovány tehenet. És a sovány tehenek felfalták a kövéreket. A hét kövér tehén és a hét teljes gabonakalász hét évet jelent, a hét sovány tehén és a hét vékony gabonakalász pedig további hét évet. Hét olyan esztendő következik, amikor nagyon gyéren terem majd a föld. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!