Mit tehet az ember, ha összeomlik körülötte a világ?

2020. április 12. 07:33

Márai annyit már látott az új, kialakuló rendszerből, hogy megállapítsa: hiába a világégés, senki nem változott meg, senki nem vált jobbá.

2020. április 12. 07:33
Hajdú Tímea
Neokohn

„1945 végére már teljesen tisztázódott benne, hogy Budapest nem épül újjá: az épületeket újra lehet festeni, felújítani, de az emberek véglegesen megváltoztak. Ekkor már időnként felvetette, hogy talán el kellene menni. Az első békebeli karácsonykor még reménykedett benne, hogy folytathatja az írást. Ekkor még nem tudhatta, hogy három év múlva ő és Lola, örökbefogadott kisfiukkal elhagyják Magyarországot és soha nem jönnek haza. Még bizakodott, bár azt már látta: a nyugati világ nem fog segíteni abban, hogy szabad ország jöhessen létre. Az angolokat ahhoz a szeretőhöz hasonlította, aki arra kéri a nőt (Magyarországot), hogy hagyja ott erőszakos férjét (Oroszország), de nem ígér házasságot. Az író szerint ugyanezt kérték az angolok Magyarországtól a háború alatt.

Márai annyit már látott az új, kialakuló rendszerből, hogy megállapítsa: hiába a világégés, senki nem változott meg, senki nem vált jobbá. Talán valóban ez a háborúk és válságok természete, úgy funkcionálnak, mint a rossz álmok, amelyek után a rémült ébredő az éjszakában megígéri magának, hogy mostantól fogva jobban fog élni, aztán megérkezik a reggeli napfény és elfelejti az ígéretét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
night watch
2020. április 13. 15:01
Márai ilyeneket írt: "minden tisztességes ember felszabadítóként várja az oroszokat, a bolsevistákat, akik valóságosan mint felszabadítók érkeznek. Én is így várom az oroszokat." Lehet, hogy ezzel lelkesen egyetért a neokónos kisasszony , de azért tüzetesebb tanulmányozás után elgondolkozhatna, kivel fekszik boldogan egy ágyba: 'A fasiszta kivégzések közönsége nagyrészt zsidó söpredékből áll össze, vérszomjas szemet szemért alakokból... ez a nagyvárosi, hangos, szemérmetlen és kegyetlen alzsidóság, ez a söpredék, amely üzletben, utcán, hivatalban képviseli most a zsidóságot, igen nagy veszélyeket idéz föl a megmaradt zsidóság egésze számára." (Márai, "A teljes napló" 1946, 178.o.) Ugyanez a társaság uralkodott Magyarországon 1945 után kis, tétova megszakításokkal 2010-ig és ugyanezek kommentelnek itt eszeveszett magyargyűlölettel.
toef36
2020. április 13. 11:54
Ő legalább megpróbálta jobbá tenni a világot! De egy ilyen fiatal hölgytől ez az eszmefuttatás túl korai...és túl pesszimista...
Rugo
2020. április 12. 22:35
Alijázik Izraelbe. Tuti tipp.
kohntalan
2020. április 12. 22:09
A válságban a magyarok egymás szemét is ki fogják lopni. Vicces lesz nézni :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!