Kettős (emlékezet)mérce

2020. április 29. 10:39

De ugyanez az élcsapat még az életében kicsúszott a kezéből, a nála sokkal könyörtelenebb Hitler eszközeként végzetesen eltorzította és meggyalázta mindazt, amit oly sokan reméltek a német forradalomtól.

2020. április 29. 10:39
Krómer István
Magyar Nemzet

„Legfontosabb politikai invenciója a »forradalmi élcsapat« létrehozása volt. Szervezőzseninek tartották, a Német Nemzetiszocialista Munkáspárt (NSDAP) az ő munkája eredményeképpen vált délnémet töredékpártból »nagynémet« tömegpárttá. Strasser 1928-tól birodalmi szervezési vezetőként teljesen átszervezte a párt regionális és vertikális felépítését: az NSDAP fokozatosan szigorúan központosított szervezet lett, saját ellenőrző apparátussal és hatékony propagandaeszközökkel. Strasser úgy gondolta, hogy egy szigorúan szervezett, hivatásos forradalmárokból álló, ideológiájában és tetteiben a vezetés parancsait könyörtelenül végrehajtó gárdának kell levezényelnie a forradalmat.

Ez a szervezett élcsapat vezette győzelemre a fordulatot. De ugyanez az élcsapat még az életében kicsúszott a kezéből, a nála sokkal könyörtelenebb Hitler eszközeként végzetesen eltorzította és meggyalázta mindazt, amit oly sokan reméltek a német forradalomtól. Akik ma gyűlölettel emlékeznek rá, azok elsősorban Hitler szálláscsinálójaként gondolnak rá. Akik mégis tisztelik az emlékét, azok úgy hiszik, hogy az elnyomást átmeneti eszköznek tekintette egy majdani humánus folytatáshoz, amelyből a harmincas évek nagy gazdasági fellendülése, milliós munkanélküli tömegek kenyérhez juttatása némi kóstolót adott.

Az eddigiekben dőlt betűkkel Hegyi Gyula barátom Lenin 150 éves születésnapján a bolsevik vezért méltató dolgozatának kiragadott sorai olvashatók, Strasser életútját felvázoló idézetekkel vegyesen. Mivel Lenin »invenciója« jó évtizeddel megelőzte Strasserét, nem tűnik életszerűtlennek, hogy az utóbbi sokat tanult is a bolsevik forradalmártól, az azonban vitán felül áll, hogy módszereik kísértetiesen hasonlítottak egymáshoz. Strasser javára annyi írható, hogy nem volt tömeggyilkos, kezéhez nem tapad százezrek vére, mint Vlagyimir Iljicséhez.

Kedves Gyula, alighanem halhatatlant alkottál, soraidat jó eséllyel polgári- konzervatív nemzedékek fogják széltében-hosszában idézni, amivel a legismertebb politikai krampuszok közé küzdheted fel magad. »Invenciódat« együtt fogják emlegetni Tamás Gáspár Miklós Mucsájával, s Gadó György bő gatyájával meg fütyülős barackjával. Örökös hivatkozási alap leszel, hogy kutyából nem lesz szalonna, még egy ilyen jóindulatú, értelmes, művelt, többnyire méltányos elemzésekre képes baloldaliból is előbb-utóbb előtör a mélyen gyökerező bolsevik énje.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. április 29. 15:08
Krómer 1989-.......................MIMM
Csomorkany
2020. április 29. 12:02
Mondjuk fogalmam sincs Strasser személyes nézeteiről, de az az igazság, hogy ha Hitler nem kezd tömeggyilkosságba a zsidóság ellen, egészen más emlékezete volna a mozgalmának. Rögtön itt kezdve, nem biztos, hogy elveszíti a világháborút. Ha Strasser (vagy más) képes lett volna egy első világháborús szintű katonapolitikára (tehát a fegyvertelenek tömegmészárlásától való tartózkodásra), könnyen maga mellé állíthatta volna Sztálin ellenében az ukránokat is, az oroszokat is. És akkor kíváncsi lettem volna a normandiai partraszállásra... Na, ezzel együtt, simán lehet, hogy Strasser is egy tömeggyilkos hajlamú arc volt, tényleg nem ismerem, viszont végülis Hitler is jött valahonnan, de önmagában a fölvetés nem képtelen, hogy őt akár meg is dicsérhetnénk. Szemben Leninnel, aki maga is könnyed léptű hóhér volt.
Héja
2020. április 29. 11:28
A fütyülős barcak meg a bő gatya Landeszmann rabbi "leleménye" volt. Gadó csak idézte és mentegette.
vendelin
2020. április 29. 11:00
Lenin és Strasszer, Sztálin és Hitler ugyanannak az embertelen ideológiának a letéteményesei. A kommunisták és a nácik ugyanazt akarták: egy nemzetek feletti világbirodalmat. Csak az egyik osztály-, a másik faji alapon képzelte ezt el, az ellenség könyörtelen kiirtásával. Jellemző volt rájuk továbbá az igazságukba vetett fanatikus hit, a messianizmus és a történelem átírásának igénye a haladás nevében. Most, ahogy ezeket írom, kezdenek kísértetiesen emlékeztetni a mai "liberálisokra"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!