Elrendelt feltámadás

2020. április 20. 18:49

Ritkán adódik olyan, a közvéleményt egyszerre megosztó és közfelháborodást is keltő pillanat, mint amilyennek a kérészéletű romániai húsvéti lazító rendelet bizonyult.

2020. április 20. 18:49
Csinta Samu
Magyar Nemzet

„Ritkán adódik olyan, a közvéleményt egyszerre megosztó és közfelháborodást is keltő pillanat, mint amilyennek a kérészéletű romániai húsvéti lazító rendelet bizonyult. Ez nagyjából huszonnégy órán át volt érvényben, de minden bizonnyal sokáig kezeli még hivatkozási alapként az emlékezet.

A járvány gyötörte Romániában – két nappal a katolikusok és protestánsok húsvétja után, hárommal a görögkeleti egyház nagypénteke előtt – Marcel Vela belügyminiszter sokak által várt bejelentést tett. Késő esti órán, forradalmi bőrdzsekiben állt a megszokott stratégiai bejelentőpult mögé, és azzal a hírrel küldte nyugovóra az ország lakosságát, hogy a belügyi tárca és a román ortodox egyház közötti megállapodás értelmében az ortodox hívek a templomokhoz járulhatnak a megszentelt kenyérért, a papok pedig házról házra járva osztják szét a Jeruzsálemből érkező szent lángot. Mindezt a rendőrség és csendőrség hathatós részvételével: az egyenruhás alakulatok nemcsak a közrend fenntartásában, de a szent láng házhoz szállításában is tevékeny szerepet vállalnak.

A bejelentés azonban nem valamennyi állampolgár fülének szólt relaxációs zeneként, a világhálón percek alatt kiütötte a biztosítékot a felháborodások áradata. Hiába helyeselte nem sokkal később az egyik kereskedelmi rádióban maga Ludovic Orban kormányfő is belügyminisztere döntését, az éjszakai órák sem voltak képesek a megváltoztathatatlanság fátylát borítani az orvbejelentésre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!