Először a családokat mentsék, ne a vállalatokat!

2020. április 01. 20:19

A termelést le lehet állítani egy időre, de a családot nem.

2020. április 01. 20:19
Berlinger Edina
Portfolio.hu

„Az állam fő feladata a válsághelyzetek kezelése. Lényegében ezért találtuk ki az államot. A helyzet megoldását most nem bízhatjuk a családokra, a civilekre vagy az önkormányzatokra, mert nincsenek meg az eszközeik, nem bírják el a terhet. A felhatalmazási törvény elfogadásával az országgyűlés is kinyilvánította, hogy ebben a válsághelyzetben radikális eszközökre és nemzeti szintű (!) szolidaritásra van szükség.

Ez valóban háborús helyzet, amikor élet-halál kérdésekről van szó. A válságkezelésnek ezért gyorsnak, egyszerűnek, teljeskörűnek és a lehető leginkább kézzelfoghatónak kell lennie. Beavatkozásokra a lehető legalacsonyabb absztrakciós szinten van szükség: pénzt kell juttatni az emberek zsebébe. Nem egyszer, hanem havi rendszerességgel egészen addig, amíg a rendkívüli válsághelyzet tart, tehát legalább addig, amíg a kormány rendkívüli felhatalmazása fennáll.

Elsősorban az embereket és a családokat kell menteni, ezzel közvetve a cégeket és a gazdaságot is segítjük. A fordított logika nem működik most, miszerint segítsük a cégeket, hogy ezzel támogassuk az állásokat és így közvetve a családokat. A hatás ugyanis túlzottan áttételes, ezer külső és belső körülménytől függ, hogy végül mi csorog le a dolgozókhoz vagy éppen a nem dolgozókhoz. Túl nagy a veszélye, hogy egyes érdekcsoportok kisajátítják az előnyöket. Vállalkozásokat lehet újakat alapítani, de a halottakat nem lehet feltámasztani, a magára hagyott, beteg embereket, a széthullott családokat nem lehet újra összetákolni, amikor majd újra beindul a konjunktúra. A termelést le lehet állítani egy időre, de a családot nem.

Feltétel nélküli, általános juttatásokra van szükség: nincs se idő, se energia, se szükség a jogosultságok ellenőrzésére, szofisztikált pályázatokra, adóoptimalizálási ügyeskedésekre. Méltatlan lenne most az érdemeket méricskélni, lobbizni, kuncsorogni, egymás ellen acsarkodni, osztozkodni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. április 02. 11:18
Még nem jöttek rá, hogy a pénzt a gazdaság termeli, ha meg a kifizetés mögött nincs gazdaság akkor jön az államcsőd. Ne találják már fel megint a kommunizmust!
szajnyalogatoviktor
2020. április 02. 10:35
a sok vadkapitalista mandineresnek mi a velemenye trump 1000USD/fo-s csekkjerol? https://www.cnbc.com/2020/03/19/coronavirus-trump-wants-payments-of-1000-for-adults-500-for-kids.html
Vl. Miklós
2020. április 02. 08:23
Több terhet vállalok azzal, hogy járok dolgozni. Fizetem az adókat, kockáztatom a magam és családom egészségét.
kortárs
2020. április 02. 07:38
Ez a néni itt feltalálja nekünk a kommunizmust!?!? WtF? Ingyenpénz amitől hobbiból dolgoznak az emberek?!? Komolyan megbolondult az összes ballibsi! Nem engedhetjük, h mégegyszer nyomort hozzanak ránk magyarokra is! (A komcsi tanárokat az állami egyetemekről meg lassan már ki kellene takarítani! Menjenek a ceu-ra áltudományoskodni!!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!