A házimunka hamis valósága

2020. április 23. 14:23

Mindannyiunknak sokkal jobb lenne, ha minden családtag magáénak érezné az otthon fenntartásához szükséges feladatokat.

2020. április 23. 14:23
Gerzson Éva
Képmás.hu

„Ez az enyhe kellemetlen érzés hamar összekapcsolódott egy másik, otthoni élménnyel. Nem mintha otthon is vendégmunkások teregetnének ki helyettem, de ott is van egy közösség, amelynek a tagjai az elvégzendő fizikai munkákról nem nagyon vesznek tudomást, megnyugszanak abban, hogy valaki más megcsinálja. Az a valaki más, jobb híján, én vagyok.

A következő sorok nem arról fognak szólni, hogy milyen jó lenne nekem, ha valaki más is kipucolná néha a vécét. Sokkal inkább arról a takarítás közben megszületett felismerésről, hogy mindannyiunknak sokkal jobb lenne, ha minden családtag magáénak érezné az otthon fenntartásához szükséges feladatokat, így a gyerekek otthon szereznének tapasztalatot a munkáról. Majdnem biztos vagyok benne, hogy nagyobb eséllyel mentjük meg akár a Földet is, ha a legkisebb közösségben, a családban megtanuljuk tisztelni a munkát. Minden munkát. Ha ezt nem tesszük, akkor kiszolgáltatottságba taszítjuk a gyerekeinket, a társadalmunkat, végül az egész világot.

Hamis valóságképet festünk, ha nem mutatjuk meg, mennyi idő, energia, tudás- és anyagigénye van a házi és ház körüli munkáknak. Én magam is beleesem ebbe a hibába, amikor nem írom a magam javára mindezeket. A gyerekek pedig úgy érzik, nem éri meg beszállni a közösbe, mert nélkülük is megoldódik, és csak a maguk tevékenységeitől vennék el az időt. Rengeteg a tanulnivalójuk, sportolnak, zenélnek, felvételiznek, nem érnek rá egész szombaton szőlőt kötözni, tüzelőt hordani vagy ruhákat hajtogatni. Mi magunk tesszük megkerülhetővé számukra a szükséges feladatokat, és kondicionáljuk őket arra, hogy amin nem látszik meg, hogy ki csinálta, az nem annyira fontos, mint a szignált teljesítmény.

Amin nem látszik meg, hogy ki csinálta, azt majd más csinálja. Pedig sok bajunk származik abból, hogy aránytalanul nagy jelentőséget tulajdonítunk az egyedi teljesítménynek, sőt sokszor magának az egyediségnek, teljesítmény nélkül. Holott a szükségletek nagy része – köztük azok is, amelyek igazán boldoggá tesznek – nem kötődnek egyéni képességekhez, tehetségekhez, mégis nagyon személyesek tudnak lenni. A család ideális hely, hogy fontos tapasztalatokat szerezzenek a gyerekek arról, milyen is a munka. Például ki kell menni apával kerítést javítani.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. április 24. 00:58
Ennek az asszonykának nem sok esze van, logikája nulla, mivel amire ő gondol, és amiről ír, az a következő: "sok bajunk származik abból, hogy aránytalanul nagy jelentőséget tulajdonítunk a F I Z E T E T T teljesítménynek, sőt sokszor magának a P É N Z N E K ,teljesítmény nélkül. Asszonyka erre gondol és végig erről ír, kurvára nem az egyediségről, amiről asszonykának fingja sincs, ahogyan a logikus gondolkozásról sem, de hát nem is baj ez, nem is kell, hogy mindenkinek legyen, elvégre akkor nem volna E G Y E D I teljesítmény a logikus gondolkodás. Pont azért egyedi, mert nem képes rá mindenki, például fenti asszonyka sem. Amire ő nem tanította meg a gyerekeit, az a J Ó S Z Í V Ű S É G S E G Í T Ő K É S Z S É G E G Y ÜT T M Ű K Ö D É S F E L E L Ő S S É G T U D A T . Vegyük a Holle anyó mesét, mint ebből a szempontból abszolút kiindulópont-sztorit, ami a leginkább explicitté teszi a problémát. A gonosz leányzó benne nem azért volt lusta és engedetlen, mert neki bármiféle egyéni képessége, egyedi tehetsége, különleges teljesítménye lett volna, amibe már nem fér bele az, hogy megtegye azokat a pimf dolgokat, amire kérik, hanem azért, mert akik megkérték arra, hogy segítsen rajtuk, azok nem ígértek be érte cserébe elég csábító fizetséget, sőt egyáltalán semmiféle fizetséget sem ígértek be. Mivel a lusta lány tudta, hogy Holle anyó busásan fizet, ezért hozzá igyekezett, direkt az volt a célja, hogy Holle anyó foglalkoztassa, Az ő számára szívesen elvégezte a szimpla házimunkai feladatokat, és csodálkozott, amikor fizetségként szurkot kapott. Nem az volt a problémája, hogy túl egyedi volt, hanem az, hogy H A S Z O N L E S Ő . Fenti szerző asszonyka ilyen egyszerű történetet sem képes átlátni vagy átgondolni, ő valóban hasznosabban tölti az életét kapálással, mint írással, mely utóbbi tevékenységről ezennel ünnepélyesen LEBESZÉLEM. Nem lesz mindenki író, aki megtanulta az ábécét. Ne írjon, kapáljon, a világ jobban jár.
Antigoné
2020. április 23. 16:04
Elgondolkodtató írás, kár fröcsögni rajta.
Magnólia
2020. április 23. 15:51
Gondolom, kit hogy nevelnek, annyira veszt részt a család mindennapjaiban.
nemecsekerno_007
2020. április 23. 15:12
Ez most Éva vagy Gerzson?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!