Elemzők: A gazdasági visszaesés enyhítése az első az MNB számára

2020. március 25. 19:17

A koronavírus-járvány miatt várható gazdasági visszaesés enyhítésére összpontosít a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az inflációs szempontok háttérbe szorultak – értékelték az MNB keddi bejelentéseit az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

2020. március 25. 19:17
null

A jegybank monetáris tanácsa a várakozásoknak megfelelően az alapkamatot 0,9 százalékon, a betéti kamatszintet mínusz 0,05 százalékon hagyta keddi ülésén. A bankrendszer likviditásának erősítése érdekében a jegybank felmentést ad a bankoknak a kötelező tartalék teljesítése alól, és hosszú lejáratú, fix kamatozású, fedezett hiteleszközt vezet be korlátlan keretösszeggel.

Középpontban a gazdaság megsegítése

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. szakértője lazításként értékelte a likviditásbővítő jegybanki intézkedéseket. Az inflációs célok várható teljesülése miatt egy ideig nem várható szigorítás – tette hozzá. Megjegyezte, hogy az MNB a szintén kedden közzétett legfrissebb inflációs jelentésének fő számai alapján meglehetősen optimista, 2020-ra 2 és 3 százalék közötti gazdasági növekedést valószínűsít, míg

a piac inkább kismértékű visszaeséssel számol.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője úgy látja, hogy az MNB rövid távon mindenképp a gazdaság megsegítését tekinti a legfontosabbnak. Jelenleg mind a fiskális, mind a monetáris intézkedések a járványveszély következményeire összpontosítanak – írta. Várakozása szerint az inflációt az élelmiszerek drágulása és a forintgyengülés ellenére is mérsékelheti, hogy az üzemanyagok ára csökken, és visszaesik a fogyasztói kereslet.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője kommentárjában kiemelte:

a jegybank egyelőre arra fókuszál, hogy a bankrendszer és piacok likviditása megfelelő legyen,

másodpiaci állampapír vásárlásról még nem döntött. A jegybank makrogazdasági előrejelzéséhez hozzáfűzte, hogy ugyan lefelé korrigálta a növekedési és inflációs prognózisát, de más előrejelzésekhez képest így is optimista.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is arra számít, hogy

a járványveszély következményei csökkentik majd az inflációt.

Véleménye szerint közbelépést sokkal inkább a visszaeső piacok és a felboruló költségvetések indokolnak világszerte. A jegybankok támogatása nélkülözhetetlen, mivel a recesszió elkerülhetetlennek tűnik, és nagyon mélynek ígérkezik – hangsúlyozta.

A jegybank likviditásbővítő intézkedéseiről Suppan Gergely úgy vélekedett: azok érdemben erősítik a bankrendszer likviditási helyzetét. A hosszú futamidejű fedezett hiteleszköz kiszámítható és fix kamatozású forrást jelent a bankok számára, támogatja a releváns hitelpiacok (vállalati és háztartási hitelpiacok) és kulcsfontosságú pénzügyi piacok (deviza- és kamatswap-piac, állampapírpiac, bankközi piac) likviditását, hozzájárul a pénzpiaci turbulenciák mérsékléséhez, illetve elősegíti a finanszírozási környezet stabilitását – tette hozzá.

Az MNB döntései egyértelművé tették, hogy

a jegybank biztosítja a szükséges likviditást a piacon és így a hitelezésnek is támaszt nyújt

– írta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. A lépések illeszkednek a külföldi jegybankok lépéseihez – tette hozzá. Véleménye szerint mindezzel a magyar kötvénypiacon kialakult eladói nyomás csökkenhet, sőt a vevők is megjelenhetnek a mostani kötvényárfolyamokon.

A jegybanki döntések nyomán a forint gyengülő pályán maradhat, ez pedig a devizaalapú befektetésekkel rendelkezőknél tompítja az elmúlt időszakban látott hanyatlást.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Corvus
2020. március 26. 12:54
Ezt nem elképzelni hanem pontosan tudni lehet. Az MNB által a rendelkezésre bocsájtott 2600 milliárd+a felszabaditott kötelező tartalékok összege magasan meghaladja a kereskedelmi bankok részéről valaha jelentkezett likviditási igényt. A 2600 milliárdos keretösszeg felül nyitott hiszen az MNB pénzbeni valuta tartaléka kb 9500 milliárd Ft. Ezenfelül az MNB mind rövid mind középtávu kötvénypiaci poziciói kifejezetten jók.
pemete jakab
2020. március 26. 12:54
"fedezett hiteleszközt vezet be korlátlan keretösszeggel." El lehet képzelni milyen fedezete lehet egy korlátlan mennyiségű pénzmennyiségnek, amit az MNB vagy bármilyen más bank hoz létre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!