A liberalizmusnak szüksége van a nemzet eszméjére

2020. január 02. 16:08

Az újfajta nacionalizmussal szembenálló erők, ideértve mind a jobb, mind a baloldali erőket, nem voltak képesek politikai vízió megfogalmazására.

2020. január 02. 16:08
David Polansky

„Az új nacionalizmus támogatói – Hazonytól és Rich Lowry-tól egészen Tucker Carlsonig – jó okkal tekintenek úgy saját nacionalizmus-koncepciójukra, mint amely gyógyírt jelenthet a mai megosztott közéleti viszonyokra, s a mai kor átlagembertől egyre inkább eltávolodó politikai elitjére. De miben áll ez a nacionalizmus azon túl, hogy elméletben képes megállítani a politikai hanyatlást. Leginkább olyan magyarázati jolly joker tűnik, mint amilyen a Vissza a jövőbe-filmek fluxuskondenzátora, amely azt hivatott megmagyarázni, miként működik az időutazás, azonban annak működéséről semmi sem derül ki.

Ugyanakkor vitathatatlan tény, hogy az újfajta nacionalizmussal szembenálló erők, ideértve mind a jobb, mind a baloldali erőket, nem voltak képesek olyan politikai vízió megfogalmazására, amely képes biztosítani a számunkra fontos értékek fennmaradását…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2021. május 12. 18:52
Amit néhány ballib megmondóember "újfajta nacionalizmus" néven emleget, talán nem is annyira új. Továbbá, a legtöbb esetben nem is annyira nacionalizmus, hanem inkább "patriotizmus", vagyis hazafiasság, ami (általánosságban) a gazdaságot és társadalmat mérgező neoliberalizmus/ neomarxizmus ellenhatásaként jött létre. Orbán és Trump vajon nacionalisták vagy hazafiak? A válasz attól függ, hogy milyen szemszögből, melyik oldalról nézzük a témát. Persze néha ezeket nem olyan könnyű szétválasztani. És az ellentétes oldal, neomarxizmus és neoliberalizmus is sok tekintetben összefonódik. A legtöbb ember ezeket a kérdéseket azon az alapon válaszolja meg, hogy szerinte melyik jobb neki elsősorban személyesen, másodsorban melyik jobb az országnak általánosságban.
toef36
2021. május 12. 18:51
"Nemzeti liberalizmus"? - Visszajön a 19. század? Nahát, hogy mik vannak...
Coccothraustes
2020. március 28. 18:31
Csak a nemzeti politikának van jövője. A liberalizmus korcsokat termel.
Európai téridő
2020. március 28. 18:31
Az "újfajta nacionalizmus" megnevezés hibás. Az alaphiba 1848 körül keletkezett, amikor a nacionalizmusnak címkézett nemzeti érzülettel együtt az internáciság is felbukkant a zavaros uralkodó eszmék között, lásd: Kommunista Kiáltvány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!