Gothár-ügy: ellentámadás

2019. december 09. 07:22

Mintha a „magyar kulturális élet egésze” kapta volna a kormányzati kritikát

2019. december 09. 07:22
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Egy nappal azután, hogy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető közölte: nem folytatható, hogy a Gothár-féle »zaklatószínházak« pénzt követelnek a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, a Katona József Színház társulata felháborodott közleményt adott ki. A tüzes szózat visszautasít minden támadást, amit a színház és annak igazgatója ellen indítottak »politikai erők«; a társulat csakis Máté Gábor személyében látja biztosítottnak a teátrum további működését. »Akinek fontos a művészi autonómia és szeretne továbbra is a nézőnk lenni – zárul a kiáltvány –, az hétfőn este a Városháza előtti placcon fejezze ki szolidaritását a társulat és (most jön a legérdekesebb rész) a magyar kulturális élet egésze mellett«. Mintha a »magyar kulturális élet egésze« kapta volna a kormányzati kritikát, nem pedig az a Máté Gábor színházigazgató, aki szemet hunyt a színésznőket évek óta molesztáló Gothár Péter rendező viselt dolgai fölött. (Direktor uram a botrány kipattanása után napokig bujkált a kormánypárti sajtó elől – az ellenzéki médiumok elől nem, de azok nem is keresték. Ahogyan a nőmolesztálási ügyekben máskor őrjöngő Szabó Tímea képviselő asszonyék sem…)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2019. december 09. 16:36
"Mintha a „magyar kulturális élet egésze” kapta volna a kormányzati kritikát"... Persze, mert szolidárisak... egymással! Korábban meg együtt akarták elhallgatni a bűnt...!
Tehetős Totó
2019. december 09. 15:01
Élt Budapesten egy híres Theátr Góré: a szokása is egészen a póré: "A nagy kunszt itt fogni puncit!" - Főnyeremény lenne a bugyitlan csóré...
catalina9
2019. december 09. 14:14
A Katona József Színház által a Facebookon közzétett videón mások mellett Pintér Béla, Nagy Zsolt, Borbély Alexandra, Nagy Ervin, Kováts Adél, Pogány Judit, Gálffi László, Bálint András, Mácsai Pál, Ónodi Eszter, Péterfy Bori hívják rettegni az erre fogékonyakat,2 micsoda libsibagázs...olajfolt az élővízen.... mosolygó aranyhalnak álcázott piranhák.
János bácsi
2019. december 09. 12:36
A kormány és a lakájmédia el akarja terelni figyelmet a lényegről. A Fidesz vezetői mindannyian kommunisták voltak, abban a rendszerben hittek és most eljött az idő arra, hogy a nagy elődök nyomdokaiba lépjenek. "Társadalmunk fejlődése feleslegessé tette azt, hogy tovább is létezzenek magánszínházak“ – 70 éve zajlott a fővárosi színházak államosítása 1949 tavaszán harcos újságcikkek követelték a magántulajdonban lévő vagy koncesszióban működő színházak államosítását. Mindenek előtt a dekadens budapesti színházakét. A sürgető követelés megértő fülekre talált. A kormány 1949. június 21- én bejelentette: állami irányítás alá kerülnek a fővárosi magánszínházak. Közölték, hogy az új évadra már nem érvényesek a színigazgatók megbízásai, utódaikat ezentúl a kormány nevezi ki. A színházak a minisztérium művészeti főosztálya felügyelete és irányítása alá kerültek. Antal Jánosné főosztályvezető a rendelkezés kapcsán megnyugtatta színházbarátokat: "Az államosítás nem jelent uniformizálást és elbürokratizálást. Jövőre is lesz bábszínház, ifjúsági színház, a Nemzeti a klasszikusokra lesz szakosítva, megszervezendő a politikai kabaré és az operettszínház". Az illetékes elvtársnő kijelentette: „Az a körülmény, hogy a színházak vezetői a nép pénzével gazdálkodnak, nagy felelősséget jelent, takarékosságra és tervszerűségre kötelez. Színházaink a jövőben előre kidolgozott tervek alapján dolgoznak majd. A bemutatott színdarabok a haladást, a szocializmus építésének ügyét szolgálják.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!