Az orosz katonák nagyon unták Magyarország megszállását

2019. december 15. 15:47

Budapest szép volt, remek helyszínnek bizonyult, de érezhető volt a megszálló oroszok jelenléte. Ami nekünk mint filmkészítőknek szerencsés helyzetet teremtett. Interjú.

2019. december 15. 15:47
Woody Allen
Magyar Narancs

„A Scalában Fischer Ádám volt a karmestere. Mesélt neki a magyarországi élményeiről, arról az időről, amit Magyarországon töltött a hetvenes években, miközben a Szerelem és halál című filmjét forgatta? Úgy tudni, nehezen viselte a hideget.

Budapest szép volt, remek helyszínnek bizonyult, de érezhető volt a megszálló oroszok jelenléte. Ami nekünk mint filmkészítőknek szerencsés helyzetet teremtett, mert az orosz katonákat, semmi dolguk nem lévén, szerepeltetni tudtuk a filmünkben, ami egy vicces háborús film volt. Az orosz katonák lelkesek voltak, mert nagyon unták Magyarország megszállását. És mindent úgy csináltak, ahogy az a nagykönyvben le van írva: csodálatosan meneteltek például. Ideális helyzet volt, katonák játszottak katonákat, amit hitelesen is csináltak. Ha az Államokban kellett volna 500 katonát foglalkoztatnom, azt nem engedhettem volna meg magamnak, de a Magyarországon állomásozó orosz katonák főleg cigarettát – kartonnyi cigarettát – és hasonló dolgokat kértek, amivel mi boldogan elláttuk őket. Cserébe keményen dolgoztak, ami remek volt. Csak nagyon hideg volt, és nagyon korán sötétedett, így nagyon rövidek voltak a forgatási napok, eléggé elhúzódott a munka, amit nem is nagyon bántam, mert sok minden tetszett Budapesten. A csodás utcák például és az Operaház.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. december 16. 17:36
"Az orosz katonák nagyon unták Magyarország megszállását" Egy frászt unták! Magyarország volt a legjobb hely, ahova az orosz katonák eljuthattak. A magyarországi áthelyezésnek volt a legmagasabb korrupciós ára a szovjet tisztek körében. A kárpátaljai magyaroknak pedig az volt az egyetlen legális lehetőségük arra, hogy Magyarországra jöjjenek, ha önként jelentkeznek katonának, mivel tolmácsokra nagy szükség volt. Az volt az előírás, hogy minden századba kellett egy magyarul tudó. És amikor nem Woody Allen számára voltak kivezényelve, akkor a népgazdaság más területein dolgoztak, szóval sok unatkozni való idejük ugyan nem volt. És nem Woody Allen meg a cigaretták kedvéért meneteltek szépen. Hanem azért, mert azt a parancsot kapták a tisztjüktől. A szovjet katonák dolgoztak, mint a kisangyal, akkor is ha a tisztjük nem látta őket. Mert ha nem tették volna és a tisztjük megtudja, márpedig megtudja, akkor bajba kerültek volna finoman fogalmazva. Látszik Woody Allenen, hogy fogalma nincsen a kommunista viszonyokról.
Orange79
2019. december 16. 13:59
"Varsó szép volt, remek helyszínnek bizonyult, de érezhető volt a megszálló németek jelenléte. Ami nekünk mint filmkészítőknek szerencsés helyzetet teremtett, mert a német katonákat, semmi dolguk nem lévén, szerepeltetni tudtuk a filmünkben, ami egy vicces háborús film volt. A német katonák lelkesek voltak, mert nagyon unták Lengyelország megszállását. És mindent úgy csináltak, ahogy az a nagykönyvben le van írva: csodálatosan meneteltek például. Ideális helyzet volt, katonák játszottak katonákat, amit hitelesen is csináltak. Ha az Államokban kellett volna 500 katonát foglalkoztatnom, azt nem engedhettem volna meg magamnak, de a Lengyelországban állomásozó német katonák főleg cigarettát – kartonnyi cigarettát – és hasonló dolgokat kértek, amivel mi boldogan elláttuk őket." .... Ugye mennyivel más a csengése ha kicserélünk néhány szót? Magyarországon az egész XX. században egy háborús filmsorozatot forgattak de az valamiért nem volt annyira vicces. Legfeljebb egy amerikai libsi zsidó tud röhögcsélni rajta.  
Paxillus
2019. december 16. 11:07
Az orosz katonák imádták , hogy itt lehetnek, mert csencselhettek a lakosokkal ezt , azt bár ez főleg a tiszteknek volt lehetséges, de elvétve a bakáknak is. Jobban éltek, mint otthon. Nagyon téves , hogy unták. A szolgálatot lehet.
Zsusztina
2019. december 16. 08:30
Én sem vagyok oda a humoráért, de az igaz, hogy a ruszki kiskatonák baromira unatkoztak. Szinte nulla fizu, nem volt kimenő idejük, unalmas szürke laktanyaélet. Nem is értem egészen, hogy Woody Allan hogyan tudott ruszki katonákat alkalmazni. Mert az utcán nem lehetett látni szovjet katonákat. Ez érdekes, hogy pont egy amcsi filmesnek dolgozzanak a felsőbb tisztek engedélyével...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!