Az álmok valóra válthatók fiatalon – de negyven felett is!

2019. augusztus 27. 19:41

A házasság olyan szövetség, amely az őszinte szeretetről, hűségről, kölcsönös megbecsülésről szól. Interjú.

2019. augusztus 27. 19:41
Herczegh Anita
Képmás

„A saját családját mennyire viselte meg a költözés és a protokolláris helyszíneken berendezett otthon?

Amikor ideköltöztünk, a három nagy már egyetemista vagy dolgozó felnőtt volt: azt mondták, szó nem lehet róla, hogy ők a barátaikat – a Harry Potter kifejezésével élve – »a tiltott rengetegbe« hívják. Egy sorompóval, őrséggel körbevett hely alkalmatlan erre. Ezért ők nem költöztek velünk. A legnehezebb időszak az volt talán, amikor Brüsszelben a harmadik évünket töltöttük, és jött a hír, hogy a férjemet az államfői posztra jelölik: a velünk lévő nagyobbik gyermeknek ugyanis egy éve volt hátra az érettségiig, nem volt tehát észszerű hazajönnie egy teljesen más iskolarendszerbe. Akkor úgy döntött, hogy Belgiumban marad egyedül, hogy befejezze a középiskolát. Ez sem neki, sem nekünk nem volt könnyű, de sikeresen helytállt. Nagyon büszke vagyok rá!

A gyerekek könnyen elfogadták, hogy az édesapjuk munkája határozza meg a család életét?

Ebben nőttek fel. Tudják, hogy ettől a helyzettől ők is kapnak, de nekik is áldozatot kell hozniuk. A három nagyobb gyermekemnek a rájuk irányuló figyelem miatt nagyobb a súly a vállán: munkájukban emiatt még jobban kell teljesíteniük. A legkisebb esetében a legtöbb, amit tehetünk, hogy igyekszünk neki, amennyire lehet, egy átlagos gyermek hétköznapjait biztosítani. Tömegközlekedéssel jár iskolába, barátaival táborba vagy kirándulni megy, ahogy a korosztályában a többiek.

Házaspárként is sikerült megtartani a korábbi barátaikat?

35–40 éve ugyanaz a baráti társaságunk, minden évben együtt megyünk velük biciklitúrára, sátorozni, síelni, evezni, ahogy tettük ezt korábban is.

A közjogi méltóságok feleségei rendszerint ott vannak az eseményeken a férj mellett, és általában eléggé körülhatárolt a feladat, amelyet elvárnak tőlük. Ritkán látni olyat, hogy egy női közszereplő mellett ugyanilyen szerepben a férje van. Vagy tévedek?

Ha a magyar köztársasági elnökök feleségeit nézzük, mindegyik kicsit másképp látta el ezt a feladatot. Sólyom Erzsébet például inkább visszahúzódó személyiség volt, Dalma asszony pedig a mai napig is aktív. Mivel eleve kevés politikusasszony van, nyilván kevés férjet is látunk mellettük. Viszont egyre több női nagykövettel találkozom, ott gyakran előfordul, hogy a férj vált életritmust, és követi a feleségét.

De például a jótékonysági szerepkör kifejezetten női vonalnak tűnik.

A magyar történelemben csupa ilyen nőalakkal találkozunk, Lorántffy Zsuzsanna, Szilágyi Erzsébet, Teleki Blanka, Veres Pálné vagy a női szentek, kezdve Szent Erzsébettel… de ma már jócskán vannak férfiak is közöttük.

Ha Önnek kellene elmondania az éjfél utáni újévi beszédet január 1-jén, az miről szólna?

Szerencsére eddig ez nem merült föl. Mivel anya vagyok, és egyértelmű, hogy ez fontos számomra, az új esztendő első pillanataiban a családokat köszönteném – és nem csak a Családok évében. Elmondanám, hogy a család egyszerre jelent örömöt, bátorítást, reményt és vigasztalást. Elszomorít, ha arról olvasok, hogy valaki már a sokadik válásán is túl van. Emlékszem, egyikük azt nyilatkozta, hogy ha valaki tíz év múltán még mindig ugyanazzal él együtt, az magát és a társát is becsapja, hiszen a szerelem ekkorra már elmúlik, ezért őszintétlen egy ilyen házasság. Számomra ez felháborító. Megtiszteltetés, hogy évek óta fővédnöke vagyok a Házasság hete rendezvénysorozatnak: célunk, hogy minél több pozitív és hiteles példát mutassunk be, mert meggyőződésünk, hogy a házasság olyan szövetség, amely az őszinte szeretetről, hűségről, kölcsönös megbecsülésről szól.

A gyerekei generációja hogy látja ezt? Elég a családi minta?

Ez még előttünk áll. Én csak remélni tudom, hogy gyermekeink követik a családi mintát, bár hozzánk képest kicsit késésben vannak.

A korai házasság nem gátolhatja a tehetség kibontakozását? Legyen egy minimális egzisztenciális háttér, ezt használják leggyakrabban ellenérvnek a családalapítással szemben.

Ketten együtt egy szövetségben könnyebb a szükséges anyagiakat előteremteni. Aki egyetemistaként vagy egyetem után gyermeket vállal, annak negyvenéves korára majdnem felnőnek a gyermekei, így még további évtizedek maradnak arra, hogy elérje a céljait. Sok ismerősöm a gyereknevelés alatt jött rá, hogy egészen mást szeretne csinálni: a gyermekek mellett továbbtanult, és új irányba indult el. A gyermekvállalás a karrier szempontjából nem elvesztegetett idő! Az álmok valóra válthatók fiatalon – de negyven felett is! És sokkal többet ér a megvalósult álom, ha velem örülhet a családom.”  

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2019. augusztus 28. 12:07
Kedves Anita! 52 éve élünk együtt a feleségemmel. Gyermekeinkkel és unokáinkkal szeretettel tartjuk a kapcsolatot. Havonta egyszer az egész "banda" összejön és vidám ebédelés közben beszéljük meg a család és a világ dolgait. Egyetértek Önnel!
Sulammit
2019. augusztus 27. 23:07
Jó volt olvasni a riportot. Aki boldog, aki kiegyensúlyozott, aki szeretve van, az ilyen nyilatkozatot tud csak adni. Pozitív kisugárzása van Herczegh Anitának. Mennyire szeretheti a férje! És persze a gyerekei is.
annamanna
2019. augusztus 27. 23:05
"hihetetlen energiával látja el az alapítvány gondozását." "Hihetetlen, mennyi önzetlen segítő dolgozik jó ügyekért!" "Ön hihetetlenül csinos" "Vannak persze hihetetlen jó érzékkel megáldott tanárok, nevelők" Ennek a nőnek a kedvenc jelzője a hihetetlen.
koronaszepe
2019. augusztus 27. 21:21
" nem volt tehát észszerű hazajönnie egy teljesen más iskolarendszerbe" Belgium? A baj az, hogy a magyar gyerekeknek sem észszerű a magyar iskolarendszerbe járni, csak nincs más, ilyet csinált nekik az elnök úr pártja... Azért annak örülök, hogy a kis Áder megfelelő képzésben részesült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!