Nem titkolóztunk, mert nincs miért

2019. április 06. 10:57

A magam részéről fontosnak tartom, hogy hazafias, az egyházak és a kereszténység iránt elkötelezett kormánya legyen az országnak. Interjú.

2019. április 06. 10:57
Veres András
Népszava

Külföldön sorozatban törtek ki a botrányok, a szexuális visszaélések megrengették a világegyházat. Magyarországon miért volt ilyen nagy a csend?

Nem titkolóztunk, mert nincs miért. Nálunk valószínűleg kevesebb visszaélés történt, mint más országokban. Én úgy látom, a magyar ember és a magyar kultúra gyerek- és családbarát, ami akadályozza az ilyen irányú bűnelkövetést. (...)

Mi a helyzet a döntően katolikus Spanyolországgal? Vagy Írországgal?

A nyugati társadalmak jelentős részére érvényes a liberális szellemiség. A „liberálist” nem politikai kategóriaként használom, hanem az emberek felfogását meghatározó kifejezésként. Magyarországon egyébként van még egy ok, amiért a múltban kevesebb visszaélés történhetett. A kommunizmus idején a politikai rendőrség szigorúan fellépett a kiskorúak elleni bűncselekményekkel kapcsolatban, még az egyházi közösségekben is.  

Tessék? A Kádár-rendszer titkosszolgálatának is köszönhető, hogy a katolikus egyházban kevés volt a zaklatás?

Igen, bármilyen furcsán hangzik, indirekt módon a kommunista rendszer is szerepet játszott ebben, de ez csak egy feltevés a részemről.  (...)

Térjünk át a közéletre. A püspöki kar elnökeként hogyan látja: »jó irányba mennek a dolgok« Magyarországon?

Szerintem ön is tudja, mi a véleményem erről. A magam részéről fontosnak tartom, hogy hazafias, az egyházak és a kereszténység iránt elkötelezett kormánya legyen az országnak. Az ilyen kormány másképpen politizál, mint az elődei. Még akkor is, ha mindenki követhet el hibákat. 
 
Milyen hibákat követett el a fideszes kormány?

Úgy fogalmaztam: »követhet«. Hiszen emberek vagyunk, a hibázás lehetőségét nem szabad kizárni. Nem szeretném a sajtót felhasználni arra, hogy a kritikáimat közvetítse. Van rá mód, hogy ne az újságokban tegyem szóvá az észrevételeimet.  (...)

Feladatának tekinti-e a katolikus egyház, hogy tompítsa azokat a feszültségeket, amelyeket a kormány „migránsozós” és „sorosozós” kampányai keltettek a társadalomban?

A Szíriában és a térség más országaiban élő püspökök abban kérték a közreműködésünket, hogy segítsük a keresztényeket a szülőföldjükön maradni. A keresztények létszáma vészesen csökken, rengetegen menekültek el a hazájukból. Márpedig a cél az, hogy mindenki a saját országában boldogulhasson. A magyar püspöki konferencia már több alkalommal szervezett gyűjtést annak érdekében, hogy hozzájáruljon az ottani keresztény közösségek megerősítéséhez. Európa sok bűnt követett el ezekkel az országokkal szemben, kötelességünk segíteni.  

Csakhogy a kérdésem a súlyos közpénzekből megvalósított gyűlöletkeltő kampányokra vonatkozott.

Közvetve a kérdésére válaszoltam, amikor arról beszéltem, hogy mit tartunk fontosnak: a megfogyatkozott keresztény közösségek támogatását, és nem azt, hogy egy politikai párt mit gondol valamiről.”  

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. április 09. 10:49
"Ki az a Szabó, te tudod? " Ez a "Szabó" azonos a "NÉPSZABÓ"-s "KÉKFÉNYES" Szabó László-val. Ún. "bűnügyi ujságírónak" aposztrofálták--nagy szarkeverő volt anno a faszi. Aki főfoglalkozásban a Népszabadságnál "hirdette az igét", amolyan TENYÉRBEMÁSZÓ-BÁJGÚNÁR KÉPŰ, de sajátos módon NEM ZSIDÓ fazon volt. Ellentétben Pintér Istvánnal, aki a "választott nép" alighanem körülmetélt potentátjaként brillirozoztt.
syphax
2019. április 09. 07:34
"A papok miért nem alázzák meg magukat és vallják be bűneiket? Miért játszák meg a félig szentet?" 1.) MINDEN FÖLSZENTELT PAP ÉS SZERZETES NAP, MINT NAP MEGALÁZZA MAGÁÁT AZ ÚR ELŐTT! 2.) EGYETLEN PAP NEM(!!!) "JÁTSZIK" SEMMIFÉLE "SZENTET"! Úgy is mondhatnók: aki "szentet" játszik és nem alázza meg magát folytonosan AZ NEM(!) PAP! És mindezt tudja-látja AZ, aki papok-templomoK közelébe' jár és él. És megforditva: aki a fönti valótlanságot állitja(?!), EGYSZERŰEN NEM TUDJA MIT BESZÉL--OLYANNYIRA KÉPTELENŰL VALÓTLAN, AMIT MOND.
syphax
2019. április 09. 07:22
És még egy dolog- Azt is írja, hogy: "..Azt pláne nem gondoltam, hogy egymástól 14 km-re születtek, két év különbséggel. Szóval simán csak beugrott, hogy hm, mennyire hasonlít arra a hogyishívjákra, azt is nem Veresnek hívták? Hát de. " Ami tény! Csak "azt"(!) nem értem, hogy ebből mi a túró következik? Nem tudom hogy így van-e hogy mondjuk Veres András és Veres János unokatestváérek--teszem azt. NA BUMM! ÉS AKKOR MI VAN? Mit számit az és miért "jelent" valamit az--már ha egyáltalában igaz lenne, mert még ez sem biztos--hogy Dr.-Veres András győri megyéspüspök és Dr.Veres János egykori maszopos pnzügyminiszter Dr-Veres János közgazdász unokatestvérek...esetleg. MIÉRT ÉRDEKES EZ? ÉS MI A TÚRÓT "JELENTENE" EZ--már ha így lenne, mert azért egyáltalán nem biztos, hopgy így áll a dolog. BUNKÓ VAGYOK! Kérdezhetek ilyet, ugye?
syphax
2019. április 09. 07:08
P.S..: " "A humorban nem ismerek tréfát", íRTA Karinthy Frigyes , és tudta mit mond." EZ ITT EGY PONTOSITÓ KIEGÉSZITÉS MERT AZ ELŐBB A NAGY IRÓ NEVÉT VÉLETLENŰL KIHAGYTAM
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!