Konzervatív teendők kultúrharc idején

2019. február 14. 16:25

A tökéletlenséggel szemben türelmesnek kell lenni.

2019. február 14. 16:25
Mike Károly
Válasz Online

„A konzervatívok közül sokan gondolják már jó ideje, hogy eszméik vesztésre állnak a bölcsészetben, a társadalomtudományban, a filozófiában, a jogban, a szépirodalomban, a közélet nyilvánosságában. Ebből fakad az a kísértés, hogy ezeket a létező szellemi »fegyelmező hagyományokat«értéktelennek nyilvánítsák, másokat keressenek helyettük, vagy egyenesen leértékeljék az intézményesült szellemi szabadságot.

A kísértésnek mégsem szabad engedni, a tökéletlenséggel szemben türelmesnek kell lenni. A szellemi rendeket belülről lehet és kell is alakítani, gondozni, gyomlálni. A felvilágosodás hívei talán hihetik azt, hogy elég a magukhoz való eszük, és nincs szükségük a létező intézmények támogatására. A konzervatívoknak azonban tudniuk kell, hogy akik lerombolják az értelem mégoly tökéletlen, de létező rendjeit, azok jó időre szellemi sötétségbe taszítják közösségüket. Velük az eszmék szintjén és a gyakorlatban is szembe kell szállniuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fakutya Bobber
2019. február 14. 23:06
"A tökéletlenséggel szemben türelmesnek kell lenni." Szerény felütés egy tökéletes teremtménytől.
rongilas
2019. február 14. 21:58
Gajdicsot én is - mi is - nagyon sajnálom. Most ez az újság kicsit savtalanná vált. Van egy érzésem: ezt a Fideszt a külsők nem tudják megbuktatni, s ezt már a Fidesz is érzi. Szép lassan törésvonalak alakulnak ki a párton belül, s ezek mentén rajzolódnak ki az esetleges belső viták is. Talán nem tetszett Gajdics harsányabb, konkrétabb fogalmazású stílusa, helyette egy álmos, langyos hangú főszerkesztő lett? Csaknem a rendcsinálás a cél?
pemete jakab
2019. február 14. 20:56
"A tökéletlenséggel szemben türelmesnek kell lenni." Mindenki tökéletlen, aki beáll valamilyen izmus mögé.
kispufi
2019. február 14. 19:52
"akik lerombolják az értelem mégoly tökéletlen, de létező rendjeit, azok jó időre szellemi sötétségbe taszítják közösségüket" Ezt a dicső '68-asaiddal is egyeztetted?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!