Miért ne nézd a Híradót?

2019. január 23. 20:22

Kétféle hozzáállás van ebben a modern világban. Az egyik a riporter, a másik a szemtanú.

2019. január 23. 20:22
Cseh Péter Mihály
Péter atya kérdez

„Vegyük észre az életünkben azt, hogy kétféle hozzáállás van. Főleg ebben a korszakban, amikor a televízió, a média, a kommunikáció az mindenkinek szinte a fél életét kiteszi. Kétféle hozzáállás van ebben a modern világban. Az egyik a riporter, a másik a szemtanú. Hogyha nézzük a híradót, akkor a riporter beszél a hírekről. Sokszor rezzenéstelen arccal, szenvtelenül elmondja azokat a híreket, amiket valakik konkrétan a bőrükön tapasztaltak. Haláleset minimum. Igaz? És megy tovább, dinamikusan, ritmusosan, gyorsan mondja a híreket. Nem jut eszükbe, hogy megálljanak, hogy most álljunk meg! 

Mondjunk el egy Üdvözlégy Máriát, azokért, akiknek leégett a házuk Karácsonykor. Hozzászoktatnak minket ahhoz, hogy riporteri mentalitással tekintsünk a szenvedésekre. Észrevettem magamon is ezt. Ma délután, amikor édesanyám felhívott szülőfalumból. Beszélgettünk és elmondta, hogy néhány nappal ezelőtt egy tűzvész volt a falunkban, kiégett egy ház. Hallgattam, hallgattam, néhány dolgot kérdeztem és aztán áttértünk egy másik témára. Jó pár perc múlva esett le nekem az, hogy a könyvtáros, a Marika. A múltkor ott voltam, ott tartottam könyvbemutatót. Akkor gyorsan visszaugrottam a témához, hogy személyi sérülés nem történt, orvoshoz kellett menniük, sokkhatás alatt vannak? Tehát a riporteri mentalításból hirtelen átugrottam a majdnem szemtanúi mentalitásba, az együttérzőbe, aki ezt megtapasztalja, aki ezt átérzi. Aki, már sajnálja azt, ami történt, aki már megijed, aki már együttérez, és adott esetben szenved a szenvedővel. Nagyon nagy különbség. Ég és föld, hogy ha az életünket riporteri mentalitással éljük, vagy szemtanúként.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. január 25. 14:43
Van harmadik is. A politikus.
Szedlacsek
2019. január 24. 21:58
Nem kéne atya! A szilencium, látom, nem használt önnek.
péterx
2019. január 24. 11:47
A riporter riporter, teszi a riporteri dolgát. A mindenkori néző pedig a Híradó nézésekor néző, s így néz. Mindannyiunk feladata, hogy a Híradó befejezése után is a hétköznapokban praktizált segítő-empatikus - netán keresztény hívő - beállítottságot vegyük alapul. Hála Isten, a Híradó nem mindenható, az Isten azonban az, s őreá kell hallgatni.
I_Isti
2019. január 24. 06:55
Hírolvasó. Aki a helyszínre megy , és tudósít, az meg a riporter, aki elvileg meg kéne hogy kérdezze a szemtanúkat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!