Az értékek változása

2018. november 15. 21:13

Valódi szakadás történt Nyugat Európa kultúrájának alakulásában 1965 és 1972 között.

2018. november 15. 21:13
Rezsőházy Rudolf
Magyar Hírlap

„Valódi szakadás történt Nyugat Európa kultúrájának alakulásában 1965 és 1972 között. A dátumokat nem önkényesen választottam. Ekkor jelentek meg az új gondolkodásmódok és az új értékek, amelyek ma általánosan elfogadottak. Valódi kulturális földrengés történt. Hasonló metamorfózisok a középkorból a reneszánszba torkolló időkben vagy a felvilágosodás évtizedeiben zajlottak, most azonban minden jóval nagyobb sebességgel játszódott le. Az a világ, melyben ma élünk, ekkor született.

Ebben az időben Belgiumban éltem, és a francia nyelvű országokat figyeltem. Az új gondolatok, érzések, szokások főleg az Egyesült Államokból és Skandináviából érkeztek. A gyorsan terjedő, új értékek nem kaptak általánosan elfogadott jelölést. A múlttal összehasonlítva nem létezett uralkodó irányzat, mint például annak idején a „romanticizmus” vagy a „liberalizmus”. Egyes szerzők használtak ugyan olyan elnevezéseket mint „hedonizmus”, „neoindividualizmus”, az „én társadalma” (société du moi), de ebben a kérdésben nem volt egyetértés.

A gyökeres és látványos újdonságok hamar fölkeltették a szociológusok figyelmét, akik főleg kérdőíves módszerrel fogtak neki a kutatásoknak. Jómagam Belgiumban készítettem rendszeres fölméréseket az 1980-as évektől kezdve, majd nemzetközi összehasonlító ankétokba is bekapcsolódtam, amelyek tizenkét országot mértek föl. Egy másik eljárás inkább a spontán eseményeket figyelte és értelmezte. Egy példával illusztrálom az eljárást. Professzori pályám kezdetén, amikor beléptem egy háromszáz fős oktatóterembe, a hallgatók fölálltak, majd intésemre leültek, és megkezdődött az óraadás. Egy bizonyos évben ez a szokás minden tudatos megegyezés nélkül megszűnt. Ez a tekintélyelv eltűnésének volt a jele. Nem nekem szólt, hanem a tanári státusnak. Az ahhoz tartozó tisztelet megszűnt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2018. november 16. 20:17
A meglátás helyes. Jómagam már régóta mondogatom baráti körben: a hanyatlás a Beatlessel és járulékos dolgaival kezdődött (tévedés ne essék, én is imádtam őket). Bár szükség volt valóban egy kis lazításra a rigorózus világlátást enyhítendő, de a dolog mind a rock zenében mind az elméletekben az Y ágon elvált a normálisabb iránytól, s összefoglalva a Sátán felé vette útját. Hát most megérkezünk lassan pokoli bugyrába. Egy autót, ha le akar szaladni az útról - vissza kell rántani. Orbán Viktor és a Fidesz jó irányba kormányozza, rántja vissza ezt az "autót", az ellenzék és az úgynevezett nyugat pedig élvezkedik a horror balesetekben és útirányokban. Jó lesz észhez térni. A folyamatot remekül festette le Godard, (kortársként vette észre) a Weekend című 1967-es filmjében. Az országúti végtelen hétvégi dugóban, elunják magukat az emberek és bemennek az erdőbe. Ott is maradnak és agresszív ősemberré válnak. Valóban akkor kezdődött!
duzur
2018. november 16. 12:22
Az is elmondható, hogy a korábbi Bécs inkább az idösebbek városa volt, a mostani Bécs inkább a fiatalok városa. Annak dacára, hogy a demográfia helyzete itt se rózsás. Ma már nem szörnyülködik egy horgolt kesztyüs nagyságos asszony se, ha fiatalok piknikeznek a Stadtpark gyepén. És a hétvégeken se hal ki a város. Söt portugál pastel-töl magyar kürtöskalácsig, minden könnyen elérhetö. Ha sikerülne visszaszorítani a muszlím parallel társadalom negatív hatását és a német nyelvtudást forszírozni, még kellemesebbé válna Bécs.
duzur
2018. november 16. 11:34
Sok mindent lehet asszociálni az elözö korszakkal és a megváltozott értékekkel. Egy alapvetö motívuma a fiatalok által elutasított addigi tiszteletnek az a felismerés volt, hogy azok akik világháborúk tömeges pusztításaiba vettek részt, tagadva utána mindent amit tettek, nem igazán érdemelnek tiszteletet. Bécsben ami emlékezetes számomra az az, hogy jóval több volt a türelem a kutyákkal mint a gyerekekkel, az autókkal mint a gyalogosokkal. A mai sétálóutcák még álomban se léteztek. Ami sokkal jobb volt, az a számos különbözö üzlet, amiket mára már nemcsak a multik de az internet is kiszorít. Az utazások sok formalitást és ráfordítást jelentettek, de a korlátlan turizmus legalább nem strapálta túl a környezetet. És bizony a fökötös karavánok se léteztek, mert akkoriban a vendégmunkásokat, a gyárak nyelték el és az élelmes osztrákok jól kerestek amikor drágán sózták rájuk ócska szállásaikat. A helyzet akkor változott amikor a családokat is maguk után hozhatták a "vendégek" Ekkor találkozott a baloldal "jósága" a munkaadók akaratával. Utóbbiak ugyanis ezzel akarták itt tartani a már bedolgozott, olcsó munkásokat. Ezzel elindúlt egy lavina, aminek a hatása nem egészen úgy alakúlt ahogy azt az intézkedök egész nyugateurópában gondolták. Hisz a korábbiakban a bevándorlók szépen integrálódtak...
Gyéressy Károly
2018. november 16. 08:34
El kell olvasni az egész cikket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!