„…Az agy a Teremtő műve…”

2018. május 07. 13:16

Az agy evolúciós csúcstermék.

2018. május 07. 13:16
W.-Nemessuri Zoltán
Magyar Idők

„Az agy evolúciós csúcstermék. Anyagi erőt nem produkál, ugyanakkor valami jóval kifinomultabbat: több ezer éves kulturális örökséget s a törekvést ismereteink meghaladására, anélkül, hogy a kezdeteket és a belénk plántált erkölcsi alapelveket megtagadná. Több száz milliárd idegsejtjével intuitív és közvető szerv. Ez a tény az egyik stanfordi egyetemistát olyannyira lenyűgözte, hogy a hátára tetováltatta a bonyolult hálózatot. Nem a belső világot, vagyis a lelket magát, mert az ábrázolhatatlan, hanem a rendszert. Az agynak lényegé­ben két főbb funkciója van: a gátlás és a serkentő hullámtevékenység, közkeletű kifejezéssel élve az agyhullámok. Ezeket kutatja a tudomány, de nem próbál az olyan ostoba kérdésekre válaszolni, mint hogy testünkben hol lakozik a lélek. (...)

Egyéni és közösségi célok nagyon is összeférnek, miként több mint hatvanezer magyarországi civil szervezet, hivatásos művészeti társulás és amatőr alkotóközösség mutatja. Csak épp a sorrend nem közömbös. Ugyanakkor pár tucat külföldről pénzelt csoportocska megmutatja az ellenkezőjét is. Valós társadalmi támogatottságuk nincs, merthogy az emberi józanság a destrukciót felülírja, és oda helyezi, ahová való: légüres térbe.

Freund Tamás végezetül pár palack nemes magyar bor mellett hallgatóinak azt is elmondta, mit vár az új Nemzeti alaptantervtől, az erkölcsneveléstől, a felelős médiától és a hit megerősödésétől. Az viszont egy új fejezet, s legyen egy másik írás tárgya.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2018. május 07. 21:17
Freund Tamás komoly tudós , és nagy példakép , de egy kínálkozó félreértést azért érdemes eloszlatni : nem az agy gondolkodik , hanem az ember gondolkodik az agya segítségével . Az agy a pszichomotorikus apparátusunk része , a véges szellem pedig nem jöhet ki enélkül .
kohntalan
2018. május 07. 17:39
Van, akié csúcstermék, van, akié végtermék.
apika2
2018. május 07. 17:22
...és mi van akkor, ha az anyagvilág és törvényeinek megteremtésével mégis Isten van az evolúció mögött is? A nagy bumm, nem zárja ki Isten létét, mert ugyanúgy nem magyarázata önmagának.
zakar zoltán béla
2018. május 07. 15:26
Na az ilyen, meg a Czakó írások miatt IS olvasom a MI-t !!! Ennek az 1/2 oldalnak az első fele a nagyon jó!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!