Ha felvenném a szavaidat, örülnél?

2018. május 13. 11:23

Amikor a szívünk Istennél van, amikor Rá fókuszálunk, amikor az Ő gondolataival vannak tele a mi gondolataink, akkor nincs szükségünk más eszközökre ahhoz, hogy értékesnek lássuk magunkat.

2018. május 13. 11:23
Meuwissen Lídia Lelle
777

„Sokszor mondják, hogy ha nem tudsz semmi jót mondani akkor inkább maradj csendben. Nos, én ezzel nem értek egyet. Vagyis inkább úgy mondanám, hogy ezzel a kijelentéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem:

Ha nem tudsz semmi jót mondani, akkor hol van a szíved? 

Vajon a Mindenható és Szent Isten kezében? Olyan a szíved, ami azt mutatja, hogy a Mennyei Atya gyermeke vagy? Ezt adják át a szavaid? Mert ha nem így van, akkor ugyan miért hívjuk magunkat kereszténynek?

Amikor pletykálunk, szidjuk egy embertársunkat, káromkodunk, féltékenykedünk…. akkor vajon kire mutat a szívünk?

»Viperák fajzata! Hogy beszélhetnétek jót, mikor gonoszak vagytok? A száj ugyanis a szív bőségéből szól. A jó ember jó kincséből jót hoz elő, a rossz ember rossz kincséből rosszat hoz elő. Mondom nektek: az emberek az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak, amit kiejtenek a szájukon. Szavaid alapján igazulsz meg, és szavaid alapján vonsz magadra ítéletet.« Mt 12, 34-37

Személy szerint én azt veszem észre magamon, hogy akkor van ingerem másról rosszat mondani, kritizálni, vagy kibeszélni, amikor én nem vagyok megelégedve magammal. Amikor szükségem van egy kis elismerésre, azaz azért mondok konkrétan átkot a másik ember felett, hogy nekem jobb legyen. Ilyen egy ideális keresztény, igaz? (Nem.)

Amikor a szívünk Istennél van, amikor Rá fókuszálunk, amikor az Ő gondolataival vannak tele a mi gondolataink, akkor nincs szükségünk más eszközökre ahhoz, hogy értékesnek lássuk magunkat.

A szavainkkal építhetünk és rombolhatunk. Képzeljük el azt a kisgyereket, akit a szülei kiskora óta elismernek, dicsérnek, és a hiányosságaikra is szeretettel hívják fel a figyelmet. Valószínűleg egy ilyen gyermek egészséges önbizalommal rendelkező felnőtt lesz. Nos, ha ezt megfordítjuk, és egy olyan kisgyermekre gondolunk, akinek a szülei csak a hiányosságaira hívják fel a figyelmét, állandó negatív megjegyzések között nevelkedik, akkor szinte biztosak lehetünk benne hogy komoly gondjai lesznek az önértékeléssel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abeille1976
2018. május 14. 19:54
"Személy szerint én azt veszem észre magamon, hogy akkor van ingerem másról rosszat mondani, kritizálni, vagy kibeszélni, amikor én nem vagyok megelégedve magammal. " Ezzel szerintem nagyon kell vigyázni. Ez egy ún. kamu-pszichologizálási megközelítés, (nem a szerzőt szeretném szidni itt, ez közkeletű hiba manapság..) magyarul próbál az ember megérteni valamit a lelkében, de nem sikerül neki. Másról rosszat mondani, kritizálni, kibeszélni, ez sohasem!!! önértékelési, tehát megelégedési probléma, hanem túlzott agresszió, amit megfelelő táplálkozással, magyarul, de szaknyelven, lakto-ovo vegetarianizmussal lehet ellensúlyozni. Ha az ember elkezdi igen konkrétan betartani a kereszténység legalapvetőbb elvét, a ne ölj! parancsolatot, magyarul lehetőségeihez képest arra törekszik, hogy az életében teljesen húsmentes táplálkozást folytasson, akkor ezt a mentalitást el lehet kerülni. Az ima, a közi, és a többi keresztény módszer ide nem elég. Ezentúl még fontos, hogy nem csak az agressziót csökkentő étrendet tartsuk be, hanem a valósággal való folyamatos éber és józan!! kapcsolatot is fenntartsuk, magyarul tartózkodjunk, lehetőségeinkhez képest a legnagyobb mértékben az alkoholos italok vagy ételek bármilyen mértékű fogyasztásától. Magyarul: nulla hús, és nulla alkohol.
brabant89
2018. május 14. 11:25
"Szavaid alapján igazulsz meg, és szavaid alapján vonsz magadra ítéletet.« Mt 12, 34-37" Akkor az eretnek protestánsok miért a hitből való megigazulást hirdetik? Jézus szavai nem űberelik Pál szavait?
zakar zoltán béla
2018. május 13. 11:58
Fókuszál=összpontosít, ráirányít,.....Csókolom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!