Egy hős csendőr emlékére

2018. március 25. 15:48

Arnaud Beltrame nem feledte Jézus szavait: senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért.

2018. március 25. 15:48
Filemon Norbert
Mandiner

Véssük emlékezetünkbe Arnaud Beltrame nevét. A csendőr alezredes ugyanis életét áldozta Franciaországért a trebes-i terrortámadás során. 

A tragikus napon Radouane Lakdim marokkói iszlamista először egy autó vezetőjére és utasára lőtt, majd a Carcassonne-beli kaszárnya közelében kocogó rendőröket vette célba. Ezt követően egy szupermarkethez hajtott, ahol túszokat ejtett és Salah Abdeslam szabadon engedését követelte. 

A túszdráma során a helyszínre érkező Arnaud Beltrame önként vállalta, hogy helyet cserél az utolsó fogvatartottal. Az alezredes fegyvertelenül hatolt be az épületbe, a mobiltelefonját közben kihangosította, hogy társai követhessék az eseményeket. Az Iszlám Államhoz tartozó terrorista ekkor tüzet nyitott rá. Háromszor találta el, a végzetes golyó Beltrame nyakát érte. A lövéseket hallva az elit rendőrségi egység megrohamozta az épületet és likvidálta a támadót. 

Jean-Baptiste atya adta fel az utolsó kenetet a haldokló alezredesnek. A katolikus pap egy Facebook-bejegyzésben méltatta a hősies keresztény csendőrt, akit feleségével együtt jegyesoktatásban részesített, mivel a pár július 7-én egyházi esküvőre készült.

Az intelligens, sportos és élettel teli Beltrame mindig könnyedén beszélt megtéréséről. Nem született gyakorló katolikus családba, a döntő fordulat 2008-ban következett be életében. Két évvel később vette magához először az Oltáriszentséget. 2015-ben egy Sainte-Anne-d’Auray-i zarándoklaton Szűz Mária közbenjárását kérte azért, hogy találkozzon élete asszonyával. Ezt követően jelent meg az életében Marielle. 2016 húsvétját már együtt ünnepelték Timadeuc apátságában.

A negyvennégy esztendős alezredes szenvedélyesen szerette Franciaországot. Csodálta hazája nagyságát, történelmét és keresztény gyökereit. A pap megjegyezte, hogy a döntő pillanatban a csendőr nem feledte Jézus szavait: „Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért”. (Jn 15:13) Az atya azt is elmondta, hogy a kórházban Beltrame még élt, de már nem volt magánál, ezért nem tudta összeadni a párt.

Könnyen lehet, hogy szívünk még dühvel van tele, a mérhetetlen igazságtalanság iránt érzett jogos gyűlölet pedig elborítja elménket. Most mégis mondjuk el érte egy imát, és jegyezzük meg Jean-Baptiste atya szavait: „Arnaudnak már sosem lesznek gyerekei. De hiszem, hogy lenyűgöző hősiessége sokakat bátorít arra, hogy életüket Franciaországnak és a keresztény örömnek áldozzák”. 

Requiescat in pace! 

 

 

 

 

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. március 27. 04:49
baráti tűz áldozata lett???? "Arnaud Beltrame önként vállalta, hogy a támadóval marad mindaddig, amíg az utolsó túszt el nem engedi. Súlyos sérüléseket szerzett, amikor a rendőrség tüzet nyitott a terroristára, késő este pedig belehalt a sérüléseibe a kórházban." "Arról pontos hírek nincsenek, hogy a csendőr alezredes miként vesztette életét, elképzelhető, hogy baráti tűz áldozata lett." http://www.borsonline.hu/aktualis/magyar-baratnoje-gyaszolja-a-lelott-csendort/150320 Ez aztán mindennek a teteje!!!!!
Bell & Sebastian
2018. március 25. 23:40
Az ugye már mondtam, hogy a Mene, mene, tekel... fordítása a legújabb, nyelvészeti fejlemények fényében: - Üsd, üsd, gyilkold (égi) lovas! Legyünk most az egyszer reformátusok és tekintsük az egészet eleve elrendeltnek, azaz: mindkét főszereplót eszköznek Isten tervében, bármennyire is kegyetlenül hangzik. Az események lezajlottak, le is vonták a tanulságot: nem törnek át. Ennélfogva értelmetlen volt szegény fickó vértanúsága, mindenki látta a jelet, Isten elküldte vérengző angyalát, mire senki nem lát, hall, beszél, mert nem érti, és ami a legfőbb, _nem csinál semmit_. Mit lehet erre mondani? Kérem a következő robbantót, hátha...
Rugo
2018. március 25. 23:32
A valóság az, hogy Európa soha nem fogja megtalálni a módját, hogy harcoljon az militáns ördögi iszlámmal - itt pl. talán segített volna, ha a terrorista imámját a helyszínre viszik, és egy pisztollyal a tarkóján megkérik, hogy beszéljen kicsit a béke vallásáról az elmebeteg muszlimnak. De ehhez vezetőnek egy Putyin kellene.
Balango
2018. március 25. 21:45
Sokan fognak még a Próféta fiainak kezeitől elesni Franciaországban és másutt is. Ha eddig nem szoktak volna hozzá, ideje elkezdeni. Ha már gondolkozni elfelejtettek. Arnaud Beltrame nyugodjon békében. A világi Franciaország el fogja felejteni, sőt, meg is fogja tagadni, a keresztények őrizzék meg emlékezetükben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!