Posztkeresztény korszak – konstrukció, vagy létező jelenség?

2018. január 18. 17:03

A miniszterelnök a „posztkeresztény nyugatot” politikai kategóriaként használja.

2018. január 18. 17:03
Vágvölgyi Gergely
777

„Orbán Viktor az elmúlt időszakban több alkalommal is használta a nyugat-európai társadalmi és szellemi viszonyok leírására a posztkeresztény jelzőt. Itt az ideje végiggondolnunk, mi is az a posztkeresztény korszak.

 A magyar miniszterelnök több közelmúltbéli megnyilatkozásából is kiolvasható, hogy az általa a nyugati társadalom, szellemi közeg és politika megközelítésekor használt a posztkeresztény jelző nem csupán egyfajta nemkívánatos minőség leírásaként szolgált, hanem koherens eszme(rendszer)ként tekint rá. A posztkeresztény korszakról való értekezés nem újkeletű, a 20. század végétől egyre élénkebb – de még mindig nagyon hiányos – diskurzus folyik e téma körül, a kormányfő kommunikációjában azonban mintha egyfajta ideológiaként azonosítaná a jelenséget, amikor arról beszél: a kontinens nyugati felén a politikusok (legalábbis meghatározó részük) jellemzően a posztkeresztény korszakban gondolkodnak és ezt mozdítják elő. S mivel a miniszterelnök a »posztkeresztény nyugatot« politikai kategóriaként használja, nem kultúrantropológiai, eszmetörténeti stb. megközelítésben, ezért célszerű azt politológiai szempontból (is) elemezni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2018. január 19. 16:45
Orbán világosan beszélt : a nyugati országok politikusai teljes gátlástalansággal kiállnak a liberalizmus legvadabb ötletei mellett is . Nem mernek a nyilvánosság előtt bátran , erélyesen , tevőlegesen állást foglalni a kereszténység mellett . Orbánék igen .
annamanna
2018. január 18. 17:31
ez annyira jó: http://relax.cafeblog.hu/2018/01/18/a-nemet-politikus-szembekopte-a-gendert/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!