Hajnali tűnődések kommunizmusról és egyebekről

2018. január 01. 14:06

Jézus enerváltan azt feleli: tudom, nem érdekel, nem fontos, hagyjatok békén.

2018. január 01. 14:06
Tamás Gáspár Miklós
Mérce

„A kommunizmus – mint minden prófétai dogma, forradalmi erkölcsi doktrína – természetesen elutasítja az önzést, a sekélyességet, a képmutatást és a konformizmust, de nem konzervatív, hanem fölforgató (s ebben egy az evangéliumokkal, amelyek persze a legradikálisabb tant hirdetik, ami egyáltalán elképzelhető): nem becsüli a munkát, a katonai erőszakot, a házasságot és a »családot«, nem bálványozza a halált, s ami a fő: nem törődik a következményekkel. Jézus nem volt hajlandó arra válaszolni, mi történnék, ha csakugyan mindenki követné: ha az igazságosság helyét átvenné a jóság, a büntetés helyét a bocsánat, a szex helyét a szeretet, a »saját népünk« imádatának a helyét pedig a szellem – a konzervatívok szerint ez semeddig se tartana, s átvennék a hatalmat a tetrarchák, a maffiózók, a Sztálinok, a papok és a bírák.

Magántulajdon (örökség, hozomány, nászajándék, járadékok, letétek, kamatok, végrendeletek, bélyegilletékek, adóbizonylatok, telekkönyvi bejegyzések, viszontbiztosítások, keresztlevelek, házasságlevelek, halotti bizonyítványok, számlakivonatok, illetve hóhér) nélkül nincs család, nincs civilizáció – amire Jézus enerváltan azt feleli: tudom, nem érdekel, nem fontos, hagyjatok békén.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2018. január 02. 20:59
Már fel lehetne cserélni TGM és Béndek nevét a cikkeik alatt. Hülyeségük már minőségbe csapott át.
Libakergető
2018. január 02. 09:55
Ez az ember egyre hülyébb!
I_Isti
2018. január 02. 07:47
Persze, ha az ördög elmondta volna Évának, hogy: "hehe, ha eszel abból a gyümölcsből, akkor ember milliók lesznek, akiket le fognak mészárolni, brutális kegyetlenséggel meg fognak kínozni, halálra fognak éheztetni, és még ezt le is tagadják, és mindezt az "ESZME" nevében", akkor Éva úgy dobta volna ki a kukába a marx összest, hogy csak úgy koppant volna. Tehát ma, amikor már olvasni lehet akár online is marxot, és átéltük - mi aztán tényleg - azt, amit a kommunizmus eszméje adott nekünk, akkor annak a bűne, akik nem hajlandó észrevenni, hogy az egész úgy ahogy van egy tömény gonoszság sokkal nagyobb, mint a száz évvel ezelőttieké, akik még nem tudták, hogy a valaha volt legnagyobb elnyomást _idáig_ ez az eszmekör - meg a tesója a nácizmus - fogja létrehozni.
szekula
2018. január 02. 00:54
Egyszerűbben és pontosabban: "A vallás az, ami visszatartja a szegényt, hogy megölje a gazdagot". - Bonaparte Napóleon "A vallást, mint a nép illuzórikus boldogságát megszüntetni annyi, mint a nép valóságos boldogságát követelni." - Karl Marx
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!