A keresztyén önfeladásról

2018. január 22. 16:20

Az iszlámnak tett keresztyén engedmények nemhogy nem mozdítják elő a társadalmi békét, hanem inkább még nagyon zűrzavart okoznak.

2018. január 22. 16:20
Köntös László
reposzt

„Vagyis: keresztyén alapon támogatható-e a multikultúra ideája azon az áron, ha ebben a gesztusban benne rejlik a keresztyén önfeladás kockázata? Véleményem szerint ez téves út. Véleményem szerint az iszlámnak tett keresztyén engedmények nemhogy nem mozdítják elő a társadalmi békét, hanem inkább még nagyon zűrzavart okoznak. Mi több, ez a megengedő keresztyén hozzáállás bátorító felhívás is lehet a további muszlim kulturális térfoglalásra. Nagyon egyszerűen, a keresztyén üzenet itt az, hogy »ne ti alkalmazkodjatok hozzánk, majd mi alkalmazkodunk hozzátok«. E mögött nem nehéz felfedezni a keresztyénséget ma sújtó kényszeres hasonulási vágyat a liberális korszellemhez, amely azzal az igénnyel lép fel, hogy minden hagyományközösség adja fel sajátszerűségét, s ezzel megszűnnek az elválasztó határok, s létrejönnek az »egyetemes emberi« társadalmai. Nem lesznek nemzetek, hitek, nemek, identitások, mert elhal az önmegkülönböztetés igénye. Látszatra szép, szentimentalista vízió. De ez lehet ugyanakkor a dekonstrukció, a lebontás, a rombolás, az önfeladás víziója is. Tartok tőle, hogy Európa, s ezen belül a keresztyénség bizonyos áramlatai ennek a víziónak a foglyai. Amúgy, teljes jó szándékkal.

Sokkal inkább egyértelművé kellene tenni Európa keresztyén kulturális karakterét, azzal az üzenettel, hogy nem akarjuk azt feladni, s az egyházak sem fognak elvtelen, önfeladó engedményeket tenni egy félreértett toleranciaeszme jegyében és egy soha meg nem valósítható utópisztikus vízió bűvöletében.  

Nem kétséges, hogy ma Európában kulturális háború zajlik. Az sem kétséges, hogy az fog győzni, aki az erősebb lesz. A keresztyén Európa lefegyverzése keresztyén segédlettel nem fog hozzájárulni az európai kulturális identitás megerősödéséhez, hanem épp ellenkezőleg, termékeny táptalajt készít elő az iszlám kulturális térfoglalására. Mert ne legyenek kétségeink: az iszlám is missziói vallás, és semmilyen jel nem mutat arra, hogy a keresztyénség »igaz hitre térítéséről« le akarna mondani. Sőt, az iszlám szélsőséges formái – mint ennek ma tanúi lehetünk – semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy a »hitetlen« (értsd: keresztyén) Európát megtérítsék. Ilyen tapasztalatok fényében a misszióról való keresztyén lemondás, valamint a keresztyén hit viszonylagossá tétele akár még a keresztyén önfeladás programjának is tekinthető.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szekula
2018. január 22. 17:18
Ezt talán el kéne mondani Rogán Tóninak is, kinek segítségével Budapest belvárosának szállodáit lassan már teljesen felvásárolták a muszlimok. https://www.portfolio.hu/ingatlan/retail/ujabb-legendas-pesti-luxushotel-kerult-arab-kezbe.200482.html http://magyarnarancs.hu/belpol/a-jordan-haz-103787
balbako_
2018. január 22. 17:02
A behódolás, az alávetettség elismerése az agresszorral szemben soha nem hoz békét, csak növeli az agresszor étvágyát.
Gyéressy Károly
2018. január 22. 16:45
Pontos, jó írás.
OberEnnsinnen
2018. január 22. 16:31
JELENÉSEK KÖNYVE Jel 2.25 De amitek van, ahhoz ragaszkodjatok, amíg eljövök. Jel 3.8 Ismerem tetteidet. Nézd, ajtót nyitottam előtted, senki nem tudja bezárni. Bár nincs sok erőd, mégis megtartottad tanításomat, és nem tagadtad meg nevemet. Jel 3.9 Nézd, hozok néhányat a sátán zsinagógájából, olyanokat, akik zsidónak mondják magukat, noha nem azok, hanem hazugok. Kényszerítem őket, hogy jöjjenek, boruljanak lábad elé, és tudják meg, hogy téged szerettelek. Jel 3.10 Mivel megtartottad a kitartásra vonatkozó tanításomat, én is megszabadítlak a megpróbáltatás órájától, amely az egész világot éri, hogy próbára tegye a föld lakóit. Jel 3.11 Hamarosan eljövök. Ragaszkodjál ahhoz, amid van, hogy senki el ne vegye koszorúdat. Jel 3.12 A győztest oszloppá teszem Istenem templomában, és többé nem kerül ki onnan. Ráírom Istenem nevét és Istenem városának nevét, az új Jeruzsálemét, amely Istenemtől száll alá az égből, és az én új nevemet. Jel 3.13 Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!