Ez nektek sajtószabadság?

2018. január 23. 17:44

A sajtószabadság megnyirbálásának eszközei széles skálán mozognak.

2018. január 23. 17:44
Farkas Edina Lina
WMN

„Léteznek olyan országok, ahol akár életveszélyes vállalkozás is lehet kiállni az alapvető jogokért, szembeszállni befolyásos, hatalmon lévő emberekkel, feltárni az igazságot, és megírni a közérdekű információkat. A legfrissebb nemzetközi mérések szerint azonban az utóbbi években nemhogy csökkent, hanem épp ellenkezőleg, nőtt azoknak az országoknak a száma, ahol a jogvédők nincsenek biztonságban, megnehezítik, vagy egyenesen ellehetetlenítik a munkájukat.

A legnagyobb gond pedig az, hogy aggasztó hírek nemcsak az olyan rezsimekből érkeznek, mint például a kommunista Kína, ahol megtagadják a bebörtönzött újságíróktól a megfelelő egészségügyi ellátást, hanem a demokratikusabb országokból is.

A sajtószabadság megnyirbálásának eszközei pedig széles skálán mozognak, így az újságíróknak nem csupán kimondottan az erőszak veszélyeivel kell számolniuk, hanem az elbocsátás, a büntetőeljárás, a börtön, a hamis vádak, a meghurcolás kockázatával, az öncenzúra kényszerével, és még hosszan folytathatnánk a sort. Egyre hangsúlyosabb a gazdasági dimenziója is – különösen Kelet-Európában és a volt Szovjetunióban – ezeken a helyeken például a tulajdonosi struktúrák gátolják a média szabadságát, és/vagy egzisztenciálisan próbálják ellehetetleníteni a független médiumokat. Utóbbi ismerős lehet számunkra, hiszen ez történik ma Magyarországon is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. január 24. 17:15
"..Ez nektek sajtószabadság?" AZ! A legteljesebb mértékben. Sőt. Túlontúl is.
kiss.istvan770
2018. január 24. 14:51
"Léteznek olyan országok, ahol akár életveszélyes vállalkozás is lehet kiállni az alapvető jogokért, szembeszállni befolyásos, hatalmon lévő emberekkel, feltárni az igazságot, és megírni a közérdekű információkat." Tökéletesen igaza van, napjainkban ez a helyzet Németországban, Svédországban, Franciaországban, egész Nyugat Európában. A felsorolt országokban cenzúrát vezettek be, az EU vezetői szerint az csak gondot okoz, ha egy ország vezetői bármiről kikérik a választópolgárok véleményét. Már majdnem kész a liberálfasiszta diktatúra.
balbako_
2018. január 24. 14:23
Érdekes, hogy fel sem tűnik, ahol megjelenhet egy cikk, hogy itt nincs sajtószabadság ott van! Ráadásul itt százszámra száz médiumban nyínak, nyüszítenek, jajgatnak, hogy nincs ezért van. Hát ez ilyen egyszerű.
cutcopy
2018. január 24. 12:32
"egzisztenciálisan próbálják ellehetetleníteni a független médiumokat" Ezért nem érdemes hazugságokból egzisztenciát építeni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!