Leverni a keresztet

2017. november 12. 13:41

Most már a kereszt van soron. De a ploermeli polgárok talán megmakacsolják magukat.

2017. november 12. 13:41
Szerencsés Károly
Magyar Hírlap

„Most már a kereszt van soron. De a ploermeli polgárok talán megmakacsolják magukat. Bretagne-ban nehéz emberek élnek. S talán megirtóznak attól a destruáló hadjárattól, amely országukban s Európában folyik a tradíció, érték, szabadság ellen. Mert a kereszt elleni merénylet a szabadság elleni merénylettel azonos. Ezért mondom, hogy ne távolítsák el, ne helyezzék át magánterületre, mint Teleki Pál vagy Eszterházy János szobrát, ne is »vegyék le a keresztet« szép mívesen. János Pálhoz fogható erős, nagy hatású kortársamat nem ismerek. Láthattuk, hallhattuk, érezhettük a jelenlétét. Sokat köszönhetünk neki. Fülemben most is zeng fáradt hangja, a szenvedés örömét közvetítő szava. Ő olyan hiteles ember volt, akinek azt is elhittük, hogy az Úr olaszul vagy lengyelül szól hozzánk, mert mintha magyarul mondta volna. 

Üssék le azt a keresztet, akik a döntést hozták. Talán akkor észhez tér Európa, hogy kik is ágálnak itt a szabadságjogok, az emberi méltóság meg a nyílt társadalom mellett. Ez lesz II. János Pál pápa új és minden eddiginél súlyosabb keresztje. Tudom, hogy el fogja bírni, ahogy láttuk a Colosseumban, s ha Ő elbírja, akkor nekünk is el kell bírni. S talán még azok is megértik, hogy a kereszt mit jelképez, akik már régen nem éreztek rózsával és krizantémmal illatos, titkosan reszkető szeretetet. 

(Írtam ezt 2017 novemberében abban a biztos hitben, hogy nem merik megtenni. Ha mégis megtették, tényleg fel kell kerekednünk, ahogy a Kossuth-nóta mondja, mindnyájunknak el kell menni.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2017. november 13. 16:14
Mintha valahol az inerneten olvastam és láttam volna olyant, hogy a Gellérthegyről levették a keresztet. Amennyiben ez igaz, akkor a képmutatók, képmutatók maradnak.
pierre bayle
2017. november 13. 07:24
A szóban forgó törvényt ti jobberek is értékelhetnétek, mert az gátolja meg például azt is, hogy a muzulmánok saját vallási jelképeiket tűzzék ki azokban a negyedekben, ahol ők vannak többségben. Ne a keresztények ügyéről beszéljünk végül Ploermel kapcsán, hanem a katolikusokéról, mert mondjuk hugenotta szemmel sem tűnik túl vonzónak egy 4 méteres kereszt, pápával súlyosbítva, köztéren.
még fokozza
2017. november 12. 21:05
Jó cikk! Megmutatja milyen könnyen lehet uszítani a a keresztényeket és már ugranak is. Tele vannak gyűlölettel. Indulnak keresztes háborúba.
pierre bayle
2017. november 12. 19:21
1905 óta van érvényben az állam és az egyház éles elválasztását kimondó törvény. Azóta köztereken kizárólag templomokon, más kultuszhelyeken és múzeumokon szerepelhetnek vallási jelképek. Nyílt utcán tehát nem. A korábbról fennmaradtakhoz természetesen senki nem nyúl, újonnan kitett vallási jelképekről van szó. Szerintem ez teljességgel méltányolható. Az iszlamizációval összehozni meg méretes baromság. Pontosan azt szolgálja a törvény, s ezt a francia keresztények túlnyomó része is érti, hogy - mecseteken és zsinagógákon kívül - félholdak, Dávid-csillagok se tarkítsák az utcákat. De lehet hisztizni persze a hanyatló nyugaton, mintha Nyugat-Európa legokosabb tette nem az lett volna, hogy a vallásháborúk tapasztalatain megokosodva 17. századtól kezdve a privát szférába száműzte a polgárok vallási meggyőződését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!