Fojtogató ölelés

2017. november 03. 21:22

Kína a geopolitika nagyszínpadára visszatérve a számára fontos területeken már rést ütött az amerikai hegemónián, de a világrendet nem akarja lerombolni.

2017. november 03. 21:22
Stier Gábor
Stier Gábor
Magyar Nemzet

„Persze Kína – miközben a világot nyugtatgatta – főképp pénzügyi téren már évekkel ezelőtt megkezdte globális elképzeléseinek gyakorlati megvalósítását. Az úgynevezett BRICS országokkal közösen létrehozták a Világbank riválisát, az Új Fejlesztési Bankot, majd az amerikaiak és a japánok hasonló célokat szolgáló Ázsiai Fejlesztési Bankjának versenytársaként megalapította az Ázsiai Infrastruktúra-beruházási Bankot (AIIB). Közben az IMF elitklubjába is bekerült a jüan, amelynek az amerikai dollár és az euró rovására történő terjedése szűkíti az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió mozgásterét. A dolláron alapuló nemzetközi pénzügyi rend felváltására persze még semmi nem utal, az erőviszonyok változásának irányát mégis jól jelzi, hogy a néhány éve még elhanyagolható súlyú jüan mára a világkereskedelem negyedik legnagyobb forgalmú valutájává vált. Közben Peking és Moszkva saját hitelminősítő intézet létrehozását is fontolgatja. Kezdetben a közös orosz és kínai, valamint más ázsiai országokkal közösen végrehajtott befektetési projekteket minősítené az intézet, majd a rendszert a presztízs és az elismertség növekedésével kiterjesztenék.

Kína globális gondolkodását még érthetőbbé teszi legfőbb nemzetközi projektje, az egyszerre a kereskedelmi, gazdasági és geopolitikai pozíciókat erősítő új selyemút, azaz az Egy övezet, egy út program. Ezzel látszólag mindenki jól jár, de főképp Kína. Peking ugyan még az elnevezéssel is igyekszik erről elterelni a figyelmet, de ez a projekt a geoökonomika és a geopolitika szintézise, amely összhangba hozza Kínának mint szárazföldi és tengeri hatalomnak az ambícióit, s földrajzi értelemben jelentősen kitágítja a manőverezés lehetőségét. Kína a geopolitika nagyszínpadára visszatérve a számára fontos területeken már rést ütött az amerikai hegemónián, de a világrendet nem akarja lerombolni. Csupán a hierarchia átrendezésével, a játékszabályok csendes átírásával a saját helyzetét akarja benne megerősíteni. Egyelőre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2017. november 05. 22:32
" rést ütött az amerikai hegemónián, de a világrendet nem akarja lerombolni." Mivel ugyan azon világrend megvalósításán dolgozik az ottani vakoló elit, csak más módszerekkel, miért csudálkozol rajta?.
csombor
2017. november 05. 17:28
Az óvodások ugyanazt a játékot játsszák minden délután. Az óvodába új gyerek érkezik. Gyorsan megtanulja a szabályokat és hamarosan ő lesz a hangadó. Amikor ezt a helyzetet már mindenki elfogadja, az új (már nem is olyan új) gyerek előáll az ötlettel, hogy mostantól játsszanak mást az Ő JÁTÉKÁT, az Ő SZABÁLYAI szerint. És lőn... Ha jól emlékszem Mérei F. írja le a tanulságos esetet, ami természetesen csak az óvodában fordul elő.
smarton
2017. november 04. 07:22
Ez is van akkora igazság, mint Afrika túlszaporodása és sáskajárása az élhető világok felé. Az elhülyült fehér ember pedig elkezdhetne gondolkodni.
balbako_
2017. november 04. 06:47
Kína a jövő, az USA a múlt. Persze, hogy minden birodalom hegemóniára törekszik mi ebben a csodálatos?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!