Pokol - Napi Maxima

2017. október 10. 10:17

A pokolnak egy különleges minősége, mindent tisztán látni az utolsó részletig.

2017. október 10. 10:17
Jukio Misima
Az arany pavilon temploma

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„A pokolnak egy különleges minősége, mindent tisztán látni az utolsó részletig.”

Jukio Misima: Az arany pavilon temploma

 

Jukio Misima (1925-1970) japán író, költő, színész és konzervatív politikai aktivista volt, többen az utolsó szamurájnak tartják. Mélyen megvetette a modern japánt és a császárság visszaállításán dolgozott. Hirohito császárt árulással vádolta, mivel az a második világháború után lemondott isteni voltáról, ezzel a tradicionális japán legfontosabb intézményét becstelenítette meg. Többször jelölték irodalmi Nobel-díjra és korszakának egyik legismertebb színésze, a kor japán fiatalságának sztárja volt. 1968-ban megalapította harcművészekből álló magánhadseregét a Tatenokait. 1970-ben több társával együtt elfoglalta a védelmi erők tokiói főhadiszállását, a parancsnokot megkötözték, Misima pedig gyújtó hangú beszédben arra bíztatta a katonákat, hogy kövessenek el államcsínyt és ruházzák fel régi hatalmával a császárt. Miután a hadsereg nem csatlakozott puccskísérletéhez, Szeppukut, rituális öngyilkosságot követett el. Pályája során hatalmas életművet alkotott: 40 regényt, 18 színdarabot, 20 kötetnyi elbeszélést, legalább 20 kötetnyi esszét, egy librettót és egy filmet írt.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SilentBob
2017. október 10. 18:44
Elveszett illúziók.
annamanna
2017. október 10. 11:05
A Biblia szerint pont fordítva van: Ego sum via, veritas et vita. Jel 22,15 De kinn maradnak az ebek és a bűbájosok, és a paráznák és a gyilkosok, és a bálványimádók és mind a ki szereti és szólja a hazugságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!