Seifert professzor kizárva az általa alapított Akadémiáról

2017. szeptember 11. 17:32

A filozófia és logika professzor felteszi a kérdést, hogy ez az állítás, és a logikus következményei vajon nem rombolják-e porig a katolikus erkölcstant.

2017. szeptember 11. 17:32
Katolikus Válasz
Katolikus Válasz

„Mindez azért történt, mint ahogy az ki van fejtve az érsekség közleményében, mert Josef Seifert cikkeiben illedelmes hangvételben kérdéseket tett fel az Amoris Laetitia (AL) egyes állításainak helyessége felől.

Legutóbbi, jelen incidenshez is elvezető írásának teljes magyar fordítását a Katolikus Válasz közzétette, és mindenkinek erősen ajánljuk olvasásra. Ebben a cikkben a logika professzora pusztán filozófiai szemszögből vizsgálja meg az AL azon kijelentését, miszerint »Isten maga kérheti« a házasságtörés folytatását emberektől, mint a körülményekhez képest legjobb választást (AL303).

A filozófia és logika professzor felteszi a kérdést, hogy ez az állítás, és a logikus következményei vajon nem rombolják-e porig a katolikus erkölcstant, hiszen ha Isten pozitívan akarhatja a bűn elkövetését bizonyos körülmények között a házasságtörés esetében, akkor hogyan lehetünk biztosak, hogy adott körülmények között Isten nem gyilkosságot, kegyetlenséget, igazságtalanságot vár tőlünk?”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slate
2017. szeptember 12. 09:34
A kérdés örök ellentmondás a kereszténységben. I/ Ha az Isten szól az emberhez, azt végre kell hajtania. II/Ha és amíg nem szól, addig úgy kell élnie, hogy nyitott legyen arra, hogy egyszer majd fog. Az egyháznak az a dolga, hogy ne hagyja eltűnni a jó hírt, hogy az Isten létezik és szól(ni fog) hozzánk, és adjon konkrét útmutatást arra, hogy hogyan éljünk, hogy ezt elérjük. Az egyház, mint minden gyarló emberi szervezet, csak az életviteli szabályokról tud értekezni, mivel nincs mód arra, hogy megelőlegezzük a végítéletet. Amikor az egyház valamire bűnt kiállt, az azt jelenti, hogy szerintük így nem lehet eljutni Istenig. A Biblia és az egyház fennmaradása támogatja az érvelést. Mai korunkban a racionalitást (és a tudományt) istenségnek tekintjük, hiszünk benne.Természetesen pusztán logikailag nem lehet kiokumulálni, mi a bűn és mi nem az. A logika nem tud mit kezdeni egy mindenható külső szereplővel. A hierarchia problémája, pedig végtelenül emberi probléma. Annyiban van köze a katolikus egyházhoz, amennyiben az is egy emberi szervezet. Senki se fogalmazhat meg büntetlenül kritikát a szervezet általánosan elfogadott alapigazságaival szemben, amíg nem jut elég magasra a hierarchiában. Ez igaz a tudomány világában, egy vállaltnál, vagy akár egy családban.
annamanna
2017. szeptember 12. 04:11
Az olvasásra ajánlott szöveg nem érhető el a Katolikus Válaszon. Kérdés: meddig éri meg az egyháznak, hogy egy eretneket védelmezzen, és folyton újrafogalmazza, mentegesse a hülyeségeit? Eretnekségért simán le lehetne váltani a pápát, és Ferenc ipari szinten löki a hajmeresztő beszólásokat.
csehov
2017. szeptember 11. 22:53
Össze kéne hozni Fruzsit ezzel a Seiferttel.
még fokozza
2017. szeptember 11. 18:22
Engem nem rombol porig, ha házasság törést meg ilyesmit kér. Megadóan szót fogadok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!