Megérkezett Ferenc pápa első formális korrekciója

2017. szeptember 25. 11:10

A középkor óta ilyen súlyos eset nem történt a katolikus egyházban.

2017. szeptember 25. 11:10
Katolikus Válasz
Katolikus Válasz

„A 25 oldalas levél formájában íródott korrekcióban az aláírók azt állítják, hogy Ferenc pápa eretnek álláspontot támogat a házasság, az erkölcsi élet, és az Eucharisztia egyes kérdéseiben, amely »eretnekségek és egyéb más tévedések« terjedését okozta a katolikus egyházban. A korrekciót augusztus 11-én magának Ferenc pápának is átadták a Santa Marta házban található rezidenciájában. A középkor óta ilyen súlyos eset nem történt a katolikus egyházban. Hasonló figyelmeztetés utoljára XXII. János pápával szemben történt az 1300-as évek elején, a pápa olyan tévedései miatt, amelyeket a halálos ágyán visszavont. (…)

Levelében a 62 pap és világi tudós arra hivatkozik, hogy hívő és gyakorló katolikusokként joguk és kötelességük is fennáll a pápával szemben ilyen korrekciót kiadni »a természeti törvény, Krisztus törvénye, és az Egyház törvénye alapján«. A korrekció szerintük semmilyen mértékben nem sérti meg a pápai tévedhetetlenség katolikus tanítását. (…)

Az aláírók egy tucat olyan bekezdést sorolnak fel az Amoris Laetitiából, amelyek szerintük »hét eretnek propozíció terjedését szolgálják«. A lista a sok vitát kiváltott 351-es számú lábjegyzetet is magába foglalja, amelyben a pápa szerint azok, akik a bűn objektív állapotában vannak, akár »a szentségek segítségéhez« is juthatnak azért, hogy a kegyelem és szeretet állapotában növekedhessenek. Sokan értelmezték ezt úgy (még Magyarországon is), hogy a házasságtörésben élő elvált és újraházasodott katolikusok szentáldozásban részesülhetnek, Ferenc pápa pedig támogatásban részesítette azokat az iránymutatásokat, amelyek megengedték ezt. A listán szerepel az a szövegrész is, amely azon, házasságtörésben élő pároknak szól, akik a helyzetüket olyannak látják, »amit maga Isten kér tőlük«, jóllehet az »az objektív ideálnak« nem felel meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. szeptember 26. 03:26
"A levelet az aláírók szeptember 23-án tették közzé, hat héttel azután, hogy arra semmilyen választ nem kaptak a pápától." 1Kir 18,27 Mikor pedig már dél lett, elkezdte őket gúnyolni Illés, azt mondván: Kiáltsatok hangosabban, hiszen isten! Talán elmélkedik, vagy félrement, vagy úton van, vagy talán aluszik, és felserken. Tudom, hogy ez az ige nem ide illik, de elképesztő, hogy nem kaptak választ.
Sulammit
2017. szeptember 25. 14:38
Innét útra kelve Júdea határába ment, a Jordán túlsó partjára. Ott ismét tömeg vette körül, ő pedig szokása szerint tanította őket. A farizeusok is odamentek és megkérdezték: „El szabad a férjnek bocsátania a feleségét?” Próbára akarták ugyanis tenni. De ő kérdéssel válaszolt: „Mit parancsolt nektek Mózes?” „Mózes megengedte, hogy válólevelet írva elküldjük az asszonyt” – felelték. Jézus folytatta: „Szívetek keménysége miatt írta ezt a parancsot. De Isten a teremtés kezdetén férfit és nőt alkotott. Az ember ezért elhagyja apját, anyját, a feleségéhez ragaszkodik, és ketten egy test lesznek. Ettől kezdve többé már nem két test, hanem csak egy. Amit tehát Isten összekötött, azt ember ne válassza szét.” Otthon tanítványai ismét efelől kérdezgették. Ezt válaszolta: „Aki elküldi feleségét és mást vesz el, házasságtörést követ el ellene. Ha pedig a feleség hagyja el férjét és máshoz megy, házasságot tör.” Mk 10,1-12
Anti Komcsi
2017. szeptember 25. 13:28
Nevetséges amikor egy egyház tagjai egymást hívják eretneknek. Jézus tanításához kellene visszatérni, mint a protestáns egyházak.
Nemaztmondták Feri!
2017. szeptember 25. 12:48
Azért az izgi, hogy mennyien tudják a tutit, hogy kit szeret Isten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!