A múlt igaza – Napi Maxima

2017. szeptember 06. 14:24

A múltnak megvan a maga igaza. Ha nem adjuk meg neki, jön és követeli, és követeli ott is, ahol nincs igaza.

2017. szeptember 06. 14:24
José Ortega y Gasset
A tömegek lázadása

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

 

„A múltnak megvan a maga igaza. Ha nem adjuk meg neki, jön és követeli, és követeli ott is, ahol nincs igaza. A liberalizmusnak is megvolt a maga igazsága, és ezt meg kell adnunk a számára, per saecula saeculorum. De nem volt az övé a teljes igazság, és ahol tévedett, ott el kell vetnünk. Európának meg kell őriznie a maga esszenciális liberalizmusát. Ez a liberalizmus felülmúlásának a feltétele.”

 

José Ortega y Gasset: A tömegek lázadása

José Ortega y Gasset (1883-1955) spanyol egzisztencialista filozófus, egyetemi tanár. Immanuel Kant, Friedrich Nietzsche és Paul Natorp voltak a szellemi előképei. A modern történeti gondolkodás egyik megalapítója, véleménye szerint az embernek nem természete, hanem története van. Európa nagy hibáját abban látta, hogy a felvilágosodás hatására moralitás nélkül maradt. A magyar filozófiára és irodalomra is nagy hatással volt, legnagyobb magyar hívei Németh László, Márai Sándor és Hamvas Béla voltak.

(Az idézetet köszönöm Bencsik Gábornak.)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Giuliano
2017. szeptember 07. 14:00
Ha a nemzet két népre szakadt--,hogy milyen bonyolult folyamat eredőjeként,az most nem mise tárgya--,s az egyik képviselői többségi támogatottság okán kizárják a másik egyedeit a nemzeti misztériumjátékból,akkor törvényszerű-e vajon a hátrányos megkülönböztetés ellen küzdeniük minden erejükkel mégha reménytelen is a helyzetük a Nemzetnek magukat vindikálók ellen--,mindaddig,míg a tökéletesség mámorában fürdők henye és tunya életmódjuk következtében elkezdenek korcsosulni,sorvadni minden téren,s a libikóka-effektus érvényre juthat,az eddig másodrendű nép felemelkedését hozva--vissza a Nemzet fogalomba!Így viszont már két Nemzet hirdetheti a dialektika törvényét fennen lobogtatva magát ugyanannak és mégis tök-ellentétének!!! Az Indián itt baszta ki a frigót az ablakon,s Mc-Murphyvel lelépett Skizofréniából...!
szkeptikus
2017. szeptember 06. 17:00
Más idézetek: "Élni nem más, mint haladni valahová, menni egy cél irányába." "Uralkodni annyi, mint feladatot adni az embereknek." "Nem létezhet uralom életprogram, pontosabban, uralmi életprogram nélkül". "Az engedelmesség nem tűrést jelent - a tűrés lealacsonyodás - hanem azt jelenti, hogy tisztelem és követem az uralkodót, beállok a lobogója alá" És egy Ortega által idézett Renan megfogalmazás arról, hogy mi is az igazi nemzet: "Közös dicsőség a múltban, közös akarat a jelenben, nagy tettek közös véghezvitele, újabb nagy tettek akarása; ez a feltétele annak, hogy a nép nép legyen. .... Egy nemzet léte naponkénti népszavazás".
balbako_
2017. szeptember 06. 16:49
Ortega kimondja a történelmi tényeket az emberi életekre kell vonatkoztatni.Ortegának figyelemre méltó felismerései vannak az előítéletek és a szokások működési mechanizmusával, a közvélemény szellemi formáló hatalmával, valamint a korunkra jellemző specializálódással és az ezzel összefüggő rebarbarizációval kapcsolatban. Ezek a modern világ feszítő és megoldatlan problémái.
OberEnnsinnen
2017. szeptember 06. 16:37
Az a tény, hogy a hollywoodi "művészet", és a mellé csatolt sajtó, mindenféle aljamédia Ortega nézeteivel 180 fokban ellentétes irányt tol az emberiség arcába, nem jó hír a jövőre nézve. Nem szabad csodálkozni, ha a fehér keresztény ember megsemmisül, mert engedi mindezt. Engedi, hogy az aljadékok leuralják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!