Isten éltessen, reformáció!

2017. szeptember 04. 14:20

A humanizmust és irgalmat nem ismerő iszlám fundamentalizmus megjelenése furcsa és szomorkás kettősséget nyújt a reformáció emlékévének.

2017. szeptember 04. 14:20
Fábián Tibor
Magyar Idők

„Az árral szemben úszunk; mi itt Magyarországon szembefordultunk a korszellemmel, nyilatkozta Balog Zoltán a reformátusok nemrég befejeződött szárszói konferenciáján arról, hogy bár még mindig és szinte már csak megszokásból keresztyén Európáról szoktunk beszélni, ugyanakkor a keresztyénség mindenhol erősödik, kivéve a vén kontinenst.

Ez és az európai migrációs válsággal kéz a kézben járó merényletsorozatok, az ISIS európai partraszállása, az a humanizmust és irgalmat nem ismerő iszlám fundamentalizmus megjelenése furcsa és szomorkás kettősséget nyújt a reformáció emlékévének. Ugyanakkor valami megnyugtató békességérzetet is, hiszen mi itt nyugodtan emlékezhetünk templomokon kívül és belül. Európa keleti felében még béke van. A magunk által megteremtett biztonság.

Persze a jubileumi év nemcsak az emlékezés alkalma, de jövőbe tekintő útkeresés is. Mert miközben Európa elfelejt keresztyénség-anyanyelvén beszélni, a magyar keresztyén egyházaknak, szintén Balog miniszter gondolatával, újra és újra meg kell újítaniuk a nyelvünket, és úgy megfogalmazni, hogy a mai ember is értse. Hogy célba találjon az üzenet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. szeptember 04. 23:17
A keresztények is annyira szeretik egymást, mint a vörösök, képtelenek elviselni egymást egy egyházban. Annyi a keresztény egyház, mint égen a csillag, már maguk sem tudják, hogy mennyi. Pedig állítólag ugyanazt a könyvet olvassa az összes, mást sem igen.
mokány
2017. szeptember 04. 20:51
Luther: "Inkább a törökök, mint a katolikusok."
kssngr
2017. szeptember 04. 15:16
A reformációnak amúgy mi köze van Istenhez?
noMores
2017. szeptember 04. 15:07
A katolikusok seggenek nyalasa a migracio tukreben jovo heten kovetkezik? A putyinfarokszopo glossza utan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!