A nős férfiak pappá szenteléséről – Barsi Balázs téves érvei

2017. augusztus 16. 12:20

Azt állítani, hogy az „ősi gyakorlat” szerint nős emberek feleségük beleegyezésével lemondtak a nemi életről, rendkívül erős torzítás.

2017. augusztus 16. 12:20
Máté-Tóth András
Szemlélek blog

„A Szentírás jelentősége mellett az egyházi, egyházjogi hagyományra is utal Barsi atya. A gyakorlat hagyománya és az ezt szabályozó jogi megoldások rendkívül sokfélék, a mai útkeresés számára is hihetetlen gazdagsággal kínálják az egyházi élet megoldásának lehetőségeit. Nem arra valók azonban, hogy egyiket kiválasztva az összes többiről hallgassunk, és azt a látszatot keltsük, mintha az általunk választott lenne a helyes és követendő, a többi pedig elhajlás. Barsi atyának nagyon is tudnia kell, hogy milyen nagy különbségek voltak és vannak a püspök- és a papszentelési kritériumok között a keleti egyházi gyakorlatban. S azt is, hogy milyen okok vezettek oda, hogy a nyugati gyakorlat eltért az ősibb keletitől.

Azt állítani, hogy az »ősi gyakorlat« szerint nős emberek feleségük beleegyezésével lemondtak a nemi életről, rendkívül erős torzítás. Valójában az orthodox hagyományban a püspökök egyre inkább a szerzetesek közül lettek kiválasztva, s a papok és diakónusok általában nősek. Tehát a cölibátus nem a papság vagy püspökség megélésének és megfelelő gyakorlásának feltétele, hanem a szerzetességé, ami nagyszerű hivatás és fénylő karizma. Szemléleti ficam ezt a karizmát, amely ingyenes ajándéka Istennek, pusztán negatív szentelési előfeltétellé degradálni. Az pedig súlyos tévedés, hogy a cölibátus fogadalma visszavonhatatlan. A szerzetesség örök fogadalma igen, de a papság cölibátus fogadalma nem. Egyébként is az egyház tanítása különbséget tesz a szerzetesség szüzességi és a papság cölibátus fogadalma között.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
torresG4
2017. augusztus 16. 21:32
Kedves Bandi! ....életed fő műve a cölibátus intézményén keresztül éket verni és bomlasztani a Katolikus közösségeket....jó zsiráf szokás....te erre tetted az életedet....viszont, mikor a veled lázadozó Misi atya megnősült Somogyban, úgy kibaszták, mint a torkos macskát a spájzból....sohasem fogod megérteni, hogy ez az egyház belügye....
Gyéressy Károly
2017. augusztus 16. 16:30
Szemlélek blog... Lapozzunk!
citizen12
2017. augusztus 16. 13:22
Igyekszem követni a vitát, olvasgattam a Katolikus Választ is a Szemlélek blogot is. Úgy sejtem, hogy ez az eszmecsere sokáig el fog húzódni. Viszont közben az összeomlás felé halad a lelkipásztori hálózat. Ha nincs elég cölebsz pap és nem lehetnek nős papok sem, akkor más, hatékony, legális megoldást kellene hozni a létező, súlyos gyakorlati problémára, nem igaz? Megfelelő számú diakónus? Világi lelkipásztori kisegítők? Világi hitoktatók, akik igeliturgiát és áldoztatást tartanak (hiszen püspöki engedéllyel megtehetik)? Rózsafüzér csoportok? Nagyon helyes az is, amit Balázs atya egyéb vonatkozásokban is mond: Nagyszerű missziós program kellene, igen jól felkészített papok és hozzájuk katekéták. DE: Hol vannak ezek a papok? És ki készíti fel őket olyan jól? Várjunk, amíg egyszer csak megjelennek? Csak azt ne várjuk meg, amíg a bölcs vita közben a fejünkre dől a ház... Cselekedni kell, jól és gyorsan. Van sokkal fontosabb dolgunk is: "Menjetek tehát, tegyetek tanítványommá minden népet, kereszteljétek meg őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében, és tanítsátok őket mindannak megtartására, amit parancsoltam nektek." (Mt 28,19-20)
péterx
2017. augusztus 16. 12:47
Máthé-Tóth reagált Barsi Balázsnak Beer püspökhöz írt nyílt levelére, de olvasván Barsi akkori írását , Máthé Tóth válaszában több felszínesség is van , amit Barsinál nem értett meg eléggé , s így Barsi most itt közölt válaszában "magaslabdákat" csaphat le , Máthé-Tóth kárára ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!