Barsi Balázs atya válasza Máté-Tóth Andrásnak

2017. augusztus 16. 12:03

Egy teljesen lezüllött, gender-ideológiától megfertőzött világban úgy kezdjünk beszélni a nemiségről, mintha annak felfogása „zsinat előtt és zsinat után” teljesen más lenne.

2017. augusztus 16. 12:03
Barsi Balázs
Katolikus Válasz

„El nem ítélem a keleti gyakorlatot, csak a trullói zsinatnak tulajdonítom. Sok szentéletű görögkatolikus, házasságban élő papot ismerek, de Máté-Tóth és társai ne erőltessék az Egyház egészére ennek a zsinatnak a döntését, mely nem egyetemes.

»Az pedig súlyos tévedés, hogy a cölibátus fogadalma visszavonhatatlan«. Az a tévedés, hogy visszavonható. Nem a püspöknek teszik le a cölibátus fogadalmát, hanem Jézus Krisztusnak. Annyira igaz ez, hogy a cölibátus fogadalmát letevő pap érvényes szentségi házasságot nem köthet. Az más kérdés, hogy jogi hatályától eltekinthetnek [ld. Az Egyházi Törvénykönyv, 291. kán. – KV szerk.].

(...)

»Még ha történetileg helyes is ezekre a forrásokra hivatkozni (ti. egyházi törvényekre, melyek tiltják a házasságot a fölszentelt pap esetében), keresztény teológiai és lelkiségi szempontból nem megfelelő ma is fenntartani a nemi életről való ilyen gondolkodást« [kiemelés Balázs atyától – KV szerk.]. Itt kibújik a szög a zsákból. Szent II. János Pál pápa tanítása a nemiségről lényegében nem tér el az Egyház mindenkori felfogásától. Pontosan az ellenkezője nem helyes: hogy egy teljesen lezüllött, gender-ideológiától megfertőzött világban úgy kezdjünk beszélni a nemiségről, mintha annak felfogása »zsinat előtt és zsinat után« teljesen más lenne. Kíváncsi lennék Máté-Tóth véleményére VI. Pál pápa Humanae vitae enciklikáját illetően.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szekula
2017. augusztus 16. 19:05
Már csak a harmadik világbelieket kell valahogy meggyőzni, hogy őket is a gender-ideológia fertőzte meg: http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/11874983/Dr-Michael-Mosely-growing-a-penis-at-12.html https://noizz.hu/lifestyle/egy-falu-ahol-a-lanyokbol-fiuk-lesznek/9907jft Ehhez kívánok sok sikert minden klerikálhibbantnak!
kgyula
2017. augusztus 16. 13:50
"Az a tévedés, hogy visszavonható." Ebben tökéletesen igaza van, maga a fogadalom visszavonhatatlan, miként bármely más fogadalom is, amit Isten előtt tesz le az ember. Csakhogy nem egy konkrét személy már letett fogadalmáról kellene beszélni, hanem a római egyház által felállított azon követelményről, hogy a papnak készülő férfinak nőtlenségi fogadalmat kell tennie. Mivel ez a követelmény nem Istentől való, hanem Jézus Krisztus után több mint ezer évvel egy ember állította fel, bármikor félretehető, mert Jézus tanításából semmilyen módon nem következik. Aki netán ezt állítaná, implicite azt is mondaná, hogy az Egyház ezer éven át Jézus tanításával ellentétesen működött.
I_Isti
2017. augusztus 16. 13:17
Pörög ez a téma, mint a búgócsiga.
péterx
2017. augusztus 16. 12:43
Barsi Balázs atya érvelése meggyőzőbb számomra , mert teológiailag precízebb és sokoldalúbb . Igaz , Máthé-Tóth érvelését nehéz cáfolni , ahhoz Barsi Balázs atya felkészültsége kell...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!