Kissé már túlszereti az állam az egyházakat

2017. június 22. 11:09

A következő tanévben az állami iskolába járó gyerekek támogatása 5 százalékkal (58,3 ezer forintra) csökken, az egyházi iskolába járóké pedig 200 ezerre nő.

2017. június 22. 11:09
OrianaF
Ténytár

„A Költségvetési Felelősségi Intézet a tavalyi költségvetés alapján kiszámolta, hogy az állami iskolákba járó gyerekek egy főre jutó támogatási összege (61,3 ezer forint) 2,6-szor kevesebb mint az egyházi iskolákba járóké (160 ezer forint). Ha ez nem lenne elég vérlázító, a következő tanévben az állami iskolába járó gyerekek támogatása 5 százalékkal (58,3 ezer forintra) csökken, az egyházi iskolába járóké pedig 200 ezerre nő. A különbség tehát fokozódik, 3,4-szeresre.

Ezzel szemben Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára azt állítja, hogy az egyházi iskolák sem kapnak többet, mint az állami intézmények. Azt is elmondta, hogy amit például az állami intézmények beruházásra költenek, azt az egyházi fenntartók nem kapják meg.

Palkovics László oktatási államtitkár viszont nagyon is látja a különbséget: míg a tanárok bérére ugyanannyi jut, addig a dologi költségeknél más a helyzet. Ide tartozik például a közműdíjak, a kréta vagy a digitális táblák vásárlásának fedezése.

Ráadásul a jogszabályok alapján súlyos különbségek vannak az „állami” és az egyházi intézmények jogosultságai között is: pl. az egyházi iskoláknak nincs körzeti ellátási kötelezettségük, így kiválogathatják a legjobb képességű diákokat, akár az egész országból is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. június 22. 16:28
.
Mich
2017. június 22. 13:27
A Hazugságtár újra kinyilatkoztat...
béla 60
2017. június 22. 12:12
Az egyháziban nincsenek rikárdók , azért jó !
Agnieszka
2017. június 22. 12:10
Ezt úgy hívják, h. lázítás. Aki még egy szavukat elhiszi, az elborzad. Csúsztatás, rosszindulat, kettős cél, részben az egyházi iskolafenntartás ellen, részben a kormányzat ellen. Igen, nagyok a különbségek, az értékek és szabályok relativizációja NEM jellemző az egyházi iskolákra. Az államiakban még csak NEM is a pedagógus egyéni meggyőződésétől függ. Az állami sem semleges világnézetű,mert szerintem olyan nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!