Ébredj, Európa!

2017. június 06. 16:57

Az öreg kontinensről nézve mindinkább úgy tűnik, az amerikai elnökre és úgy általában az Egyesült Államokra már nem lehet úgy számítani, mint korábban.

2017. június 06. 16:57
Illés Gergő
Danube Institute

Az amerikai elnök egyre kevésbé elkötelezett az európai demokratikus vezetők irányába, miközben egyre megengedőbb a kelet autokratáival szemben. Ebben a légkörben félő, hogy a nyugati világgal való szakítás is a terítéken lehet, figyelmeztet Pat Buchanan, a Chronicles Magazine publicistája.

A világ 7 legfejlettebb gazdaságát tömörítő G7–ek szicíliai találkozója után Donald Trump viselkedése felrázta az európai vezetőket „téli álmukból”: az öreg kontinensről nézve mindinkább úgy tűnik, az amerikai elnökre és úgy általában az Egyesült Államokra már nem lehet úgy számítani, mint korábban.

Ezt erősítette meg Angela Merkel német kancellár is, aki a következőképp nyilatkozott Trump európai körútja után: »A kezünkbe kell vennünk a sorsunkat...mivel úgy tűnik, vége azoknak az időknek, mikor teljes mértékben támaszkodhattunk másokra«. És valóban: Trump ahelyett, hogy eloszlatta volna a vele kapcsolatban felmerült kételyeket, inkább csak erősítette azokat viselkedésével és testbeszédével. Az elnök ezzel európai részről mintegy beigazolta a legrosszabb felvázolt forgatókönyvet – az USA a NATO-ból való teljes kihátrálásának és globális színtéren vett izolációjának lehetőségét.

Miközben az európai vezetők aggódnak, keleti kollégáik annál inkább örülhetnek, hiszen Trump harcias brüsszeli és szicíliai retorikájával ellentétben velük szemben jóval engedékenyebb hangot üt meg. Méltatta Putyint, mint »nagyon talpraesett« és »erős vezetőt”, a szaúdi királyt pedig „bölcs emberként” jellemezte. A korábban nagy ellenfélnek számító kínai pártfőtitkárt, Hszi Csin-pinget »remek srácnak« nevezte. Trump ezután még tovább merészkedett: a Fehér Házban fogadta a politikai ellenfeleinek ezreit bebörtönző török autokratát, Erdogan elnököt, »nagy megtiszteltetésnek« nevezve a látogatást. A vele egyet nem értőket szintén erőszeretettel elnyomó egyiptomi elnökről, Abdel Fattah al–Szisziről pedig úgy tartja, »fantasztikus munkát végzett egy nagyon nehéz helyzetben«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2017. június 06. 18:02
Európának valóban ébrednie kell, de nem az USA miatt, hanem a muszlim csőcselék ellen.
puszika
2017. június 06. 17:55
Bizony Gergő fiam minden állam saját sikerének kovácsa! Az erőszak rossz tanácsadó! DE EZT ÍRD MEG BRÜSSZELBE IS!!!!!
KannibálTatárÚr
2017. június 06. 17:40
Igen, ébredj Európa. A németek el akarnak foglalni.
még fokozza
2017. június 06. 17:27
Történelmi tapasztalat, hogy egyedül a németekre, franciákra meg a szomszédos országokra számíthatunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!