Ha Orbánékon múlik, életed végéig vagyonokat költhetsz albérletre

2017. május 15. 13:44

A gazdagabbak tovább gazdagodhatnak, a szegények alibiből kapnak némi könyöradományt, a többiek pedig le vannak szarva: így néz ki a jelenlegi állami lakáspolitika.

2017. május 15. 13:44
Kálmán Attila
Kettős Mérce

„Magyarországon amúgy is nagyon kiegyensúlyozatlan a lakásszektor: a lakások kevesebb, mint 6-8 százaléka piaci albérlet (4 százalék bejelentett), ami a fentiek miatt csökken. Van emellett olyan 3 százaléknyi önkormányzati bérlet, ami szintén csökken. Szóval ha tulajdonra nincs esélye valakinek, akkor egyre kevésbé van egyáltalán lakhatásra.

Az látszik, hogy kiterjedt szociális bérlakás-állomány megteremtésében nem érdekelt a kormány, de ezen túl lennének más lehetőségei is a lakhatási szegénység csökkentésére és a lakhatási válság kezelésére. Néhány ötlet: megfelelő segítséget nyújtó normatív lakásfenntartási támogatás, hatékony adósságkezelési szolgáltatás, lakhatási típusú megoldás a hajléktalanságra a közterületen élők büntetése helyett, energiafelhasználás mennyiségét csökkentő intézkedések, lakhatási szegregáció felszámolása, szociálisan célzott állami lakhatási kiadások. A Habitat pedig hosszú távú, megfizethető árú lakáskiadás adójának csökkentését, nonprofit lakástársaságok létrehozását és támogatását, valamint a lakásbérlő és -bérbeadó jogainak és kötelezettségeinek jobb szabályozását indítványozza

Azonban mi van ehelyett: CSOK, csökkentették az új építésű ingatlanok áfáját,  lakás-takarékpénztári megtakarítások és lakáshitelek támogatása. Csupa olyan lépés, ami a felső középosztály tulajdonszerzését segíti: azoknak a zsebébe rak az állam plusz pénzt, akiknek csak amiatt van erre szükségük, hogy még nagyobb, vagy még több ingatlanuk legyen. Ezzel párhuzamosan pedig eltörölték a központi lakásfenntartási támogatást és adósságkezelési szolgáltatást, amik a szegényebbekre céloztak.

És hiába hazudják azt kormányoldalról, hogy a CSOK »százezreknek« szól, valójában eddig alig többen, mint tízezren igényelték. Ebből a cikkből kiderül, hogy akiknek szükségük lenne ilyen támogatásra, azok szinte mind ki vannak zárva belőle.

A gazdagabbak tovább gazdagodhatnak, a szegények alibiből kapnak némi könyöradományt, a többiek pedig le vannak szarva: így néz ki a jelenlegi állami lakáspolitika.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. május 16. 09:34
Vagyis az államnak kell mindenkinek ingatlanvagyont biztosítani? Marhanagy ultraliberálisok vagytok. Azért azt szerintem mindenki el tudja dönteni, hogy a devizahitelezés jobb, vagy a CSOK. A lakáshitelek kamattámogatásának eltörlése, meg a nyolc százalékos alapkamat a jobb, vagy az egy százalék alatti alapkamat a lakáshitel felvevőknek.
nyugalom
2017. május 15. 20:23
Álljunk már meg! Hol kapnak ingyen lakást - talán rezsivel együtt - az emberek? Mindig voltak és lesznek szegények, ha nem vette volna észre, a kormány segít, de mindent nem oldhat meg. Ez egy gyalázatos, buta, hazug írás! Persze, ha a munka büdös?....
cutcopy
2017. május 15. 20:00
Egy libsi ne ossza az észt lakáspolitikában aki nemrég még Fletóék jelzálogos devizakonstrukciójához asszisztált..
Box Hill
2017. május 15. 19:47
Az albérlet definíciója: bérlőtől való lakásrész bérlés. Biztos, hogy szerzőnk erről beszél, vagy nem tudja miről beszél?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!