Itt a nagy gendervita! Konzervatív aktivista meccsel a CEU-professzorral

2017. március 30. 18:06

Összemos-e férfit és nőt, és tudomány-e a gender? Frivaldszky Edit, a természetes családmodellt védő Emberi Méltóság Központ igazgatójának vitája Pető Andreával, a Közép-európai Egyetem társadalmi nemek tanulmánya tanszékének professzorával.

2017. március 30. 18:06
Szőnyi Szilárd
Heti Válasz

Összemos-e férfit és nőt, és tudomány-e a gender? Frivaldszky Edit, a természetes családmodellt védő Emberi Méltóság Központ igazgatójának vitája Pető Andreával, a Közép-európai Egyetem társadalmi nemek tanulmánya tanszékének professzorával a csütörtöki Heti Válaszban.

Miután a Közép-európai Egyetem (CEU) után az ELTÉ-n is elindul a társadalmi nemek tudománya szak, egy asztalhoz ültettük a genderről pró és kontra gondolkodó Pető Andreát, a CEU professzorát, illetve Frivaldszky Edit konzervatív aktivistát. Jellemző részlet a parázs vitából:

„Frivaldszky Edit: A népesség 2-3 százalékát érintő jelenségről beszélünk, és ezt a gender szó használatával nem kellene ráhúzni a társadalom egészére.

Pető Andrea: Ez az az olvasat, ahogy egy transznacionális, ki tudja, honnan finanszírozott mozgalom értelmezi a társadalmi nemeket, és azt a kérdést veti fel, hogy kinek van joga megmondani, mi a tudomány. A nem létező »genderideológia« veszélyének hangoztatásával sajnos egy, a magyar akkreditációs bizottság által is elfogadott tudományág hatalmi és politikai célú megkérdőjelezése zajlik.

F. E.: Amikor azt hallom, hogy egy fiú vagy lány nem érezheti biztonságban magát a vécében, mert oda a gender jegyében bármikor ellenkező nemű transzszexuálisok sétálhatnak be, hajlamos vagyok úgy érezni, hogy nem minden alap nélkül…

P. A.: Ezek szélsőséges példák, de a biztonság kérdésének felvetése jogos. (…) Ezzel együtt veszélyesnek látom Edit álláspontját, mert az egyszerű és szép eszmék leple alatt tetten érhető a társadalom átnevelésének szándéka.

F. E. Ki is akar kit átnevelni? (…) egy konzervatív szervezet ellenkampányt indított a buszok oldalán, miszerint a fiúknak »fütyijük«, a lányoknak meg »puncijuk« van – és gyűlöletbeszéd miatt eljárás indult ellenük.”

A teljes vita elolvasható a Heti Válasz március 30-i számában.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burmin
2017. április 10. 16:17
"...és azt a kérdést veti fel, hogy kinek van joga megmondani, mi a tudomány...." Na de professzor asszony ez azért mégis definiálható. Emlékszem mikor Konykos Gyula bácsi azt mondta kell e ide ennyi filozófus micsoda felhördülés volt. Érdekelne, hol helyezkedik el ennyi filozófus ?
Julismama2
2017. április 10. 16:16
Nagyon kíváncsi lennék a teljes vitára ......de a Heti Válaszra nem költök forintot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!