Nagyon sokat kaptam a CEU-tól

2017. március 31. 12:00

A CEU-n soha nem tapasztaltam ideológiai nyomást, holott egy elkötelezett katolikus ember tanulmányait támogatták és tudományos pályáját segítették, aki a keresztény teológiai és filozófiai hagyományt kutatta.

2017. március 31. 12:00
Heidl György
Facebook

„A CEU-n szereztem MA diplomát Medieval Studies szakon, azt követően PhD-t ugyanott. Ez a négy év (1997-2000) tele volt ajándékokkal. Soha, egyetlen hazai tudományos intézménytől nem kaptam annyit, mint a CEU-tól. Szent Ágoston életművét, a keresztény teológiai és filozófia hagyományt kutattam, és igen, Soros-ösztöndíj segített abban, hogy akkor már (még) három gyermekkel albérletet találjak Budapesten, nemzetközi konferenciákra jussak ki, és három hónapot tölthessek az Istituto Patristico Augustinianum-ban, a pápai Lateráni Egyetem azon intézményében, amely máig a patrisztikai (ókeresztény teológusok életműve) kutatások élvonalába tartozik, és katolikus teológusokat képez.

Ha nincs a CEU, soha nem találkozom az ókori kereszténység legjelesebb angol, amerikai, olasz és francia kutatóival, soha nem tanulok meg angolul tudományos szövegeket írni, nem jelenhetett volna meg egész pályámat meghatározó könyvem a PhD disszertációm alapján egy rangos amerikai kiadónál, és most nem léteznének azok a nemzetközi kapcsolataim, amelyekre büszke vagyok.

A CEU-n soha nem tapasztaltam ideológiai nyomást, holott mindenki számára világos volt, hogy egy olyan, elkötelezett, katolikus ember tanulmányait támogatják és tudományos pályáját segítik, aki a keresztény teológiai és filozófiai hagyományt azért kutatja elszántan, hogy annak értékeit minél szélesebb körben megismerjék – hasonlóan másokhoz, a CEU-n tanító barátaimhoz és számos egykori diáktársamhoz.

Ne feledjük, hogy a CEU könyvtára megszégyeníti a többi magyarországi egyetem könyvtárait, kapcsolatrendszere, nemzetközi beágyazottsága példamutató. És még egy: a Sator Quartet talán eddigi legjobb koncertjét a CEU-n adtuk, a Medieval Studies tanszék megalapításának huszadik évfordulóján. Esztelen és felelőtlen dolog a CEU-t kiutálni Magyarországról. Szürreális történet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2017. április 01. 09:32
Emberek milliói halnak meg ma Magyarországon, mert nem ismerik Szent Ágoston csodálatos életművét latinul... mert az annyira fontos, mint a mondjuk a kanyaró elleni oltás! Vagy talán mégsem?
tevevanegypupu
2017. március 31. 22:16
Magyar Bálint még nem szólalt meg..hogyhogy? És még Heller Ágnes Vásárhelyi Mária sem nyilatkozott, hol lehet Konrád György, Radnóti Sándor..megint esik a barna eső! Hol van a 124 aláíró? Mi ez a lustaság, mi ez..talán még nem halloták, hogy mi történt?
tevevanegypupu
2017. március 31. 22:12
De hát miért nem költözik a CEU Angliába? Ott nagyon kedvelik Sorost..Micsoda vetélytársa lenne Cambridge-nek vagy akár Oxfordnak is..Nyilván ezért is félnek befogadni..
puszika
2017. március 31. 18:54
És most mit csinálsz fiam???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!