„Kiválasztott vagy! Bizonyítsd azzal, hogy megölöd magad!”

2017. március 03. 21:47

Kék bálna. Pillangó. Rina. Hogy mi a kapocs e szavak között? A választ leginkább az orosz és ukrán tinédzserek tudják megadni, akik közül sokak számára e kifejezések egyet jelentenek az öngyilkosság, mint önkifejezés fogalmával.

2017. március 03. 21:47
Gyarmati Orsolya
Családháló
„Oroszországban és Ukrajnában évente nagyjából 2.000 tinédzser vet véget önkezével az életének, ami kiugróan magas arány a többi országhoz képest, s immár léteznek olyan honlapok is, amelyek ebben a törekvésben »segítik« a gyerekeket...

A bálna híres arról, hogy önként (?) a partra veti magát és ott meghal. A pillangó egy rovar fejlődési fázisainak utolsó állomása: amint a bábból kibújik, alig van már hátra életéből valami. A Rina pedig a Renáta név becézése és arra a lányra utal, aki egy nappal halála előtt kiment a vasútállomásra, ahol az öngyilkosságát tervezte, majd másnap valóban a vonat elé ugrott. 16 éves volt. Ezért váltak ezek a szavak az öngyilkosságot elkövetni szándékozó orosz és ukrán gyerekek jelszavaivá.

Bár az öngyilkosságok száma  a fent említett két országban amúgy is rendkívül magas volt, hisztériává 2015-ben kezdett fokozódni. Ekkor történt ugyanis, hogy november 23-án az interneten működő f57-es csoport egyik tagja, a 16 éves Renáta Palenkova a vonat elé vetette magát. A lány megcsonkított testéről készült fotói bejárták az internetet (mi inkább nem mutatjuk meg – a szerk.), s ezzel együtt elkezdett terjedni a szóbeszéd a VKontakte (VK) nevű közösségi oldalon, hogy Rinát az f57-es csoportban vették rá tettére. S mivel a rendőrség Rina halála után még sokáig nem szüntette meg a csoportot,  a tinédzserek nagy számban kezdtek csatlakozni az f57-hez és a hasonló közösségekhez.

Ezzel együtt mind szélesebb körben tudható volt, hogy bizony sok olyan oldal létezik, ahol először nyílt csoportokban, majd később meghívásos alapon zárt, titkos közösségekben feladatokat adnak a kamaszoknak, amelyeken keresztül bizonyítaniuk kell elszántságukat és bátorságukat, valamint elkötelezettségüket a csoport titokzatos vezetői iránt: sérüléseket kell okozniuk maguknak, megvágni a kezüket, levágni egy fülcimpát, egészen addig, amíg az arctalan és névtelen »vezető«, összefoglalva az addigra alaposan kiismert kamasz lelkivilágát, elérkezettnek nem ítéli az időt arra, hogy most aztán jöhet a nagy ugrás, a nagy tett: maga az öngyilkosság.

(...)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2017. március 07. 10:44
Ez egy elég szomorú kamaszkori nevelési problémára utal. Önértékelési hiányosságok (iskolai problémák), kilátástalan jövő (társadalmi gond), ami sajnos gyakran természetes, és ráadásul szeretet nélküliség. Utóbbi a családban mindent pótol, legalábbis egy ideig...
SilentBob
2017. március 06. 22:41
Olyan depi vagyok, hogy mingyá öngyi leszek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!