Seveneves: használati útmutató világvége esetére

2017. március 06. 06:16

Egyébként is nagyon vicces, hogy Stephenson a bibliai Onán bűneit emlegeti, mikor ő maga is beleesett ebbe a csapdába. Ez a könyv egy hatalmas technikai maszturbáció.

2017. március 06. 06:16
Benkő Marianna
Egy Bene Gesserit feljegyzései

Sajnos, a könyv nem az általam kívánt irányba haladt: ahelyett, hogy az emberekről mesélt volna, a technikáról kezdett. Eleinte még érdekelt, hogyan is működik az Izzy, hogyan akarják kialakítani az életteret több ezer embernek, hogy védik őket a sugárzástól, de úgy a 100. oldal környékén egyszerűen elkezdtem unni, a kétszázadiknál pedig már masszívan dühös voltam és azon agyaltam, vajon a földnek vagy a falnak vágjam-e a könyvet. Folyamatosan azt éreztem, hogy a regényben rengeteg annál izgalmasabb téma rejtőzik, mint hogy részletesen leírjuk a bolók összekapcsolásának metódusát. Megjegyzem, egy idő után már a terminológiát sem tudtam követni, mert nem érdekelt.

De a legrosszabb az egészben, hogy Stephenson mindig belógatott valami csalit, hogy most majd másról fog szólni a történet, mint a jég felszínének átalakításáról, hogy majd végre számítani fog az, hogy itt emberekről van szó, hogy megtudunk valamit arról, hogyan gondolkodtak, hogyan éreznek akkor, mikor elpusztul a szülőbolygójuk – legalábbis abban az értelemben, ahogy ők ismerték. És nem állítom, hogy ebből semmit nem láttunk, de közel sem eleget. A 400. oldal táján még valamiféle konfliktus is kezdett kialakulni, de utána megint áttértünk a delta v-kre és az űrbeli síkváltásra. Frusztráló.

Egyébként is nagyon vicces, hogy Stephenson a bibliai Onán bűneit emlegeti, mikor ő maga is beleesett ebbe a csapdába. Ez a könyv egy hatalmas technikai maszturbáció. Nem tagadom, valahol imponáló ez a hatalmas tudás, amit Stephenson beletömött ebbe a monstrumba. De míg más regényekben, így a Diaszpórában vagy A Háromtest-problémában a szerzőknek némi irodalommal is sikerült megtölteniük a regényt (vagy legalábbis kellően rövidek voltak ahhoz, hogy ne tűnjön fel a hiány), itt erre mintha szándék sem lenne. Maga a történet csak alibi ahhoz, hogy a szerző egy hatalmas használati útmutatót adjon apokalipszis esetére. De ilyet csak akkor szoktam olvasni, ha éppen valami új eszközt akarok használni, szórakozásnak semmiképp.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!