Az oktatáspolitika csúfos bukása

2016. december 06. 16:56

A 2015-ben mért eredmények a 2000-es első PISA kutatás eredményeit is mélyen alulmúlják. Az új PISA adatok által a 2010 óta követett oktatáspolitikáról kiállított bizonyítvány: súlyos bukás.

2016. december 06. 16:56
Radó Péter
HVG

„A 2000-ben lebonyolított első PISA mérés tette láthatóvá a magyar közoktatás viszonylagos gyengeségét, ugyanis mindhárom mért kompetencia területen 15 éves diákjaink a fejlett országok átlaga alatt teljesítettek. Eredményeink az előző évtized során alapvetően stagnáltak, majd a 2009-es mérés – legalábbis a szövegértés terén – már jelentős javulást mutatott, ami némi derűlátásra okot adó visszaigazolást nyújtott a korábbi évek hatalmas összegeket felhasználó oktatásfejlesztési erőfeszítéseiről. A következő 2012-es mérés azonban valóságos hidegzuhany volt; a mért alapkészségek mindegyikében romlott a magyar diákok teljesítménye, s ami a legnagyobb baj, jelentősen megugrott a kudarcot valló tanulók aránya. E váratlanul nagy teljesítményromlásban számos különböző dolog játszhatott közre: a 2008-2009-es válság társadalmi folyamatokra gyakorolt hatása (elsősorban a szegénység növekedése), a 2010 előtti szocialista oktatásirányítás néhány intézkedése és a FIDESZ oktatáspolitikájának teljesítményelvárásokat legyengítő üzenetei. Ezek a lehetséges okok lényegében szétválaszthatatlanok.

A most megjelent 2015-ös eredményekkel azonban nem ez a helyzet, azok egyértelműen a 2010 óta végighajszolt, szinte mindenre kiterjedő rendszer-átalakítás következményei. És ezek a következmények az adatok tanúsága szerint egyértelműen katasztrofálisak, a magyar 15 éves diákok szövegértési és természettudományos eszköztudása drámai, az EU tagországok között a legnagyobb mértékben romlott, matematikai kompetenciáik pedig megrekedtek a 2012-ben mért nagy teljesítményromlás szintjén. A 2015-ben mért eredmények a 2000-es első PISA kutatás eredményeit is mélyen alulmúlják, s a magyar közoktatás gyors leszakadását bizonyítják. 

(...)

Az adatokból kiolvasható gyorsuló és drámai mértékű eredményromlás mélyebb okai további elemzéseket igényelnek. Első pillantásra az látszik, hogy amíg a 2012-es – a jelenleginél kisebb mértékű – teljesítményromlásban erőteljesen közrejátszott a 2008-as válság hatására megnövekedett szegénység hatása, ez a hatás a 2015-ös hanyatlásban sokkal csekélyebb volt. A 15 éves tanulók alapkészségeinek most megfigyelt súlyos romlása mögött döntő valószínűséggel nem elsősorban az egyenlőtlenségek felerősödését, hanem az oktatás minőségének súlyos romlását kell keresnünk. Összességében tehát az új PISA adatok által a 2010 óta követett oktatáspolitikáról kiállított bizonyítvány: súlyos bukás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hirvi
2016. december 07. 23:31
Bukás az oktatáspolitika már évtizedek óta, csak nem volt mindig PISA, hogy felméréseket készítsen. A Fidesz oktatáspolitikája egy átgondolatlan, kapkodó, katyvasz. Alapelgondolás jó, megvalósítás pocsék. A korábbi oktatáspolitikák meg hozzá nem értő, dilettáns katyvaszok voltak. Eredmény ugyanaz: az iskolai oktatás a csőd felé száguld, politikai pártoktól függetlenül. Alulról jövő változások kellenének, nem pedig felülről a működésképtelen rendszerre erőltetett reformok.
VESZ ÉSZ
2016. december 07. 17:33
Lószart mama,a zsivány diákjaink így akarták felbosszantani a felnőtteket.Úgy látom jól sikerült az ugratás.
Egri Marika
2016. december 07. 11:58
Talán a teszt eredménye függ a tanároktól is. Egy jó tanárnak mindegy, hogy poroszos, vagy liberális tanítási módszer szerint kéri számon a feladott anyagot Lényeg, hogy készüljön a gyerek érdekelje amit a tanár tanít. Ne unatkozzon az órákon.Kevesebb politikát több tanítást, kedves tanárok.
TAVIROZSA
2016. december 07. 11:01
Inkább a pedagógus életpálya modell sikertelensége, magyarul nem a több pedagógus bér eredményez sikeres tanulókat !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!