Nem látja az amerikai elit a tömegek elégedetlenségét

2016. november 18. 15:23

Az emberek a pénz által korrumpált politikát látták. A szemükben „a jólét, hatalom és a haveri kapitalizmus összetartozik”.

2016. november 18. 15:23
Szászi Áron
Danube Institute

„A 2016-os választási ciklus elején Hillary Clintont és Jeb Busht támogatta ez a berendezkedés. A két jelöltnek mindene megvolt, amire egy kampányhoz szükségük lehet: ismerős név, politikai kapcsolatháló, pénzügyi támogatók és tanácsadók. A dolgok azonban máshogy alakultak.

A Republikánus Párt jelöltje egy olyan New York-i, valóságshow-szereplő milliárdos lett, akinek semmi köze nem volt a párthoz és aki sohasem töltött be közhivatali posztot. A demokrata előválasztásokat Hillary Clinton nyerte meg, nem sokkal maradt el mögötte Bernie Sanders, egy párteliten kívüli jelölt, akinek a fő üzenete az volt, hogy a rendszer romlott és a nagyvállalatok érdekeit szolgálja. Trumpnak végül annak ellenére sikerült nyernie Clinton ellen, hogy a teljes elit, a média és még a republikánusok egy része is a demokrata jelöltet támogatta.

»Sanderst egy eltévelyedésként írták le, és mostanáig Trumpot sem vették komolyan.« A politikai bennfentesek úgy látták, hogy az amerikai gazdaság jól teljesít és a gazdasági mutatók is ezt támasztják alá. Ugyanakkor ezek a mutatók nem tükrözik azt a létbizonytalanságot és igazságtalanságot, amit az amerikaiak érzékeltek. Az emberek a stagnáló vagy csökkenő reálbéreket, növekvő egyenlőtlenségeket és a pénz által korrumpált politikát látták. A szemükben »a jólét, hatalom és a haveri kapitalizmus összetartozik«.

»A demokraták valaha a munkásosztályt képviselték« – állítja Reich. Ez mostanra végzetesen megváltozott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. november 19. 09:51
Politika gyökeréig vissza nézünk mindenhol a zsidók láthatók.Még tudnak kavarni a világban addig izraelben béke honol.
GV0917
2016. november 18. 17:45
Áron, Áron, Szászi Áron Egyet állít minden áron... ...jó,amit leírsz igaz. Csakhogy:nem akkor kezdődött.Még a kapitalizmus megágyazói a spanyol, francia és angol flották vívták kalóz mezben háborúikat, hogy létrehozzák a rabló kapitalizmust ugyanekkor a Liberté- egalité-fraterníté megszülte a liberalizmus és a szocializmus torz fejű és még torzabb lelkű ikreit. Majd leperzselte Európát a la revolution.A legnagyobb ígéret bizonyult a leghazugabbnak!Minden hatalmat a szovjeteknek..Igen két embert értettek ez alatt: Lenint és Sztálint. A többi áldozat volt. (lehet, hogy annak előtte gyilkos volt, de a végén rá is sor került..(Saturnus, aki felfalja gyermekeit..)Amit te írsz, azt volt szerencsém -mármint annak elődjét- a rattus mizériát '19-et nem, hanem 1945-től a mai napig átéltem, Azt a lopást szocializmusnak hívták. Ezt a mostanit? Demokrata kormányzásnak. A népi mondás a régi gabonacsépléskor megfigyelte a nyomtatást és rájöttek, hogy nyomtató lónak nem kell bekötni a száját... Akár kicsit, akár sokat LOPTAK-LOPNAK- és LOPNI FOGNAK...Ez olyan biztos,mint az hogy az örökre elkárhozott Lenin végleg eltűnik... Ja, ezt el kell ismernetek párt-szimpátiátoktól függetlenül.
trespass
2016. november 18. 16:12
"Az emberek a pénz által korrumpált politikát látták. A szemükben „a jólét, hatalom és a haveri kapitalizmus összetartozik”. Ezért megválasztották Trumpot, aki nem hogy életében egy kalapácsot nem fogott meg, de még olyan emberrel sem találkozott, aki azzal dolgozik valamit. Elmentek ti a picsába...
OberEnnsinnen
2016. november 18. 15:37
"Nem látja az amerikai elit a tömegek elégedetlenségét" Mit csinál a - dolog lényegét tekintve - az amerikai állam ellenében dolgozó FED, ha probléma adódik? Pént nyomtat, dollárt, sokat. Ezzel a sz.r megy a szőnyeg alá. Volt problem, nincs problem. Mit csinál az amerikai elit, ha problemet lát. Szőnyeg falhajt, sz-r megy alá. Itt a korlátlan, megmentő pénznyomtatást a média testesíti meg. Média megmagyaráz, félemlít, PC-t emberek torkán lenyom. És ennyi. Ja, közben a szőnyeg bűzlik, nagyon bűzlik. És akkor, mint 1990-ben szegény Antallnak, odaadják a lehetőséget: Tessék, tisztítsd ki, egy ekkora, nagy országnak nem lehet szarvár a szőnyeg alatt... No, most van az, hogy: ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!